blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Δημοφιλή / Κοινωνικά-Lifestyle
 
blank

Αγιουρβέδα: Η επιστήμη της ζωής και το αρχαιότερο θεραπευτικό σύστημα.

 
Αγιουρβέδα: Η επιστήμη της ζωής και το αρχαιότερο θεραπευτικό σύστημα.
Βαθμολόγησε
Score: 5  Ψήφοι: 1
 
Sponsored Links

Τι είναι η Αγιουρβέδα

Ίσως έχει τύχει αρκετές φορές να ακούσετε τη λέξη Αγιουρβέδα, χωρίς όμως να γνωρίζετε τη σημασία της. Αυτό συμβαίνει διότι, δυστυχώς, δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, όπως κάποιες άλλες επιστήμες. Είναι η ιδανική παραδοσιακή επιστήμη και πιστεύεται ευρέως ότι είναι το αρχαιότερο θεραπευτικό σύστημα, από το οποίο αναπτύχτηκαν όλα τα άλλα.
 
Γιατί όμως εμείς να θέλουμε να τη γνωρίσουμε, να μάθουμε τις διδασκαλίες της, έτσι ώστε να μπορεί ν' αποκτήσει ο καθένας από εμάς την πρακτική γνώση για την αυτοθεραπεία; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι η Αγιουρβέδα έχει αρκετά μοναδικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την υγεία στις μέρες μας, για τα οποία σας ενημερώνουμε παρακάτω:
 
1. Είναι φυσική και ασφαλής μέθοδος και ακολουθεί τη φιλοσοφία «όλα με μέτρο».
2. Θεραπεύει την αιτία της ασθένειας έτσι ώστε η ρίζα του προβλήματος να φύγει μια για πάντα.
3. Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Αγιουρβέδα δεν είναι πανάκριβες.
4. Δίνει θεραπευτικές συμβουλές, ανάλογα με το σωματικό τύπο του καθενός.
5. Συνδέει την υγεία με την πνευματικότητα. Όποια κι αν είναι τα πνευματικά πιστεύω του καθενός από εμάς, η Αγιουρβέδα μας ενθαρρύνει να τα αναπτύξουμε.
 
Η Αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι ο καλύτερος θεραπευτής του εαυτού του. Ο καθένας μπορεί ν' αυτοθεραπευτεί, αρκεί να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο να το θυμόμαστε, γιατί η Φιλοσοφία της Αγιουρβέδα βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μέσα τους την ικανότητα να θεραπευτούν. Όπως για παράδειγμα ένας σκύλος ξέρει, όταν έχει μια αδιαθεσία, να μην φάει τίποτα ή ακόμα όταν ψάχνει, να βρίσκει το κατάλληλο χόρτο για να τον θεραπεύσει, έτσι και μια ύπαρξη σαν την ανθρώπινη είναι αδύνατον να μην είναι ικανή να κάνει το ίδιο.
 
Η μελέτη της Αγιουρβέδα μπορεί να βοηθήσει εξίσου την απλή νοικοκυρά, τον γιατρό, ακόμα και τον επονομαζόμενο «ειδικό». Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί και στα ζώα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ολιστικοί εκπαιδευτές και κλασικοί γιατροί. Όλοι έχουν τη θέση τους και τη χρησιμότητα τους. Πολλά όμως λέγονται για τη νομιμότητα ενός θεραπευτή σε σχέση μ' έναν γιατρό.
 
Η Αγιουρβεδική άποψη είναι σε αρμονία με τους νόμους, μιας και ο πραγματικός θεραπευτής δεν ορίζει, δεν διατάζει καμιά θεραπεία, γιατί για να διατάξεις σημαίνει ότι ξέρεις περισσότερα από τον ασθενή κι ότι ο ασθενής πρέπει να υπακούει στον ειδικό. Για την Αγιουρβέδα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το σώμα, ο νους και η ψυχή του είναι ένα.

Η ιστορία της Αγιουρβέδα

Αγιουρβέδα, στην ουσία, σημαίνει «Επιστήμη της Ζωής». Έτσι την αποκαλεί ο Swami Sada Shiva Tirtha, διευθυντής του Ολιστικού κέντρου Bayville την Νέα Υόρκη. Αγιουρβέδα είναι σανσκριτικό όνομα, συνδυασμοί των λέξεων «Agush» και «Veda», που σημαίνουν «Ζωή» και «Επιστήμη» αντίστοιχα.
 
Η Αγιουρβέδα είναι ένας μέρος από τις Βέδες, τα πιο αρχαία κείμενα που έχει η ανθρωπότητα, γεμάτα σοφία για την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση και την ενότητα του με το σύμπαν. Κατά γράμμα σημαίνει -όπως προαναφέραμε- «η επιστήμη της ζωής» και είναι μια πνευματική επιστήμη για θεραπεία, πρόληψη και μακροζωία. Επίσης, ονομάζεται «Μητέρα της Ολιστικής Υγείας», γιατί εκεί έχουν τις ρίζες τους η κινεζική, η θιβετιανή και η ελληνική ιατρική.
 
Η Αγιουρβέδα προέρχεται από την Ινδία, πριν από 4.500 χρόνια περίπου, από τη βεδική εποχή. Είναι μια αρχαία ινδική θεραπευτική επιστήμη, που δίνει πλήρη κατανόηση - από το σχηματισμό του Σύμπαντος μέχρι το ανθρώπινο φυσικό σώμα. Βοηθάει να κατανοήσουμε ό,τι αφορά στα φυτά και στα βότανα, στη διαιτολόγια, στη χειρουργική και στη φυσιολογία, καθώς και στη γιόγκα, στο διαλογισμό, στην αστρολογία, στην επιστήμη των κρυστάλλων και των πολύτιμων λίθων και στην πνευματικότητα. Είναι η ίδια μια ολόκληρη επιστήμη.
 
Η Αγιουρβέδα άνθισε, αναπτύχτηκε και επηρέασε πολλές χώρες και κουλτούρες, όπως την ελληνική και τη βουδική. Με το βουδισμό εξαπλώθηκε σε Ασία, Ταϊλάνδη, Μπουτάν, Βιετνάμ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Σρι-Λάνκα και Θιβέτ. Στην Ινδία, η Αγιουρβέδα χρησιμοποιήθηκε βασιζόμενη σε αρχαία σανσκριτικά χειρόγραφα.

Αρχές της Αγιουρβέδα

Αυτή η επιστήμη περιλαμβάνει ως θεραπευτικές μεθόδους τη σωστή διατροφή, τη βοτανοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία, τη θεραπεία με κρυστάλλους, το μασάζ και την προσευχή. Κατά την άποψη αρχαίων αγιουρβεδικών σοφών, των Βιδίδ, το σύμπαν, δημιουργήθηκε από πέντε στοιχεία.
 
Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι:
Akasha (Χώρος)
Vayu (Αέρας)
Teja (Φωτιά)
Jala (Νερό)
Ptithvi (Γη)
 
Έτσι, αφού ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος, έχει μέσα του αυτά τα στοιχεία που εκδηλώνονται ως εξής:
Ο Αιθέρας, (χώρος) σε κάποια κενά όπως τα ρουθούνια, το κενό του στόματος και το αναπνευστικό.
 
Ο Αέρας, μέσα από τους παλμούς της καρδιάς, τη συστολή και διαστολή των πνευμόνων, την κίνηση των εντέρων.
 
Η Φωτιά είναι ο μεταβολισμός. Δουλεύει στο πεπτικό σύστημα και στα εγκεφαλικά κύτταρα εκδηλώνεται ως νοημοσύνη. Επίσης, κινητοποιεί τον αμφιβληστροειδή χιτώνα που αντιλαμβάνεται το φως.
 
Το Νερό είναι απόλυτα ζωτικό για τη λειτουργία των ιστών, των οργάνων και των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού.
 
Η Γη, στο σώμα μας με τα κόκαλα, τα νύχια, τους μυς, τους τένοντες, το δέρμα και τα μαλλιά.
 
Η σύνθεση αυτών των πέντε στοιχείων στο σώμα μας εκτελεί όλες τις φυσικές και ψυχικές λειτουργίες. Σε κάθε ον αυτή η σύνθεση είναι διαφορετική και κάνει το κάθε ον μοναδικό. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν τρεις διαφορετικές συνθέσεις που είναι η Vata, η Pitta και η Kapha, γνωστή ως «Tridosha».
 
Vata
Είναι το πρωταρχικό «πνεύμα». Ο συνδυασμός των στοιχείων Akasha και Vayu, δηλαδή του Χώρου και του Αέρα. Η Vata είναι η κινητήριος ενέργεια που κυβερνά όλες τις σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο λόγος, η μνήμη.
 
Pitta
Είναι ο συνδυασμός των στοιχείων Teja και Jala, δηλαδή της Φωτιάς και του Νερού. Είναι η μεταμορφωτική ενέργεια που κυβερνά φυσικές λειτουργίες, όπως η πέψη, και πνευματικές, όπως η διανόηση, η ευφυΐα και ο ενθουσιασμός. Κυβερνά επίσης την υφή του δέρματος και την οπτική αντίληψη και δίνει χρώμα στο αίμα.
 
Kapha
Είναι ο συνδυασμός των στοιχείων Ptithvi και Jala δηλαδή της Γης και του Νερού. Είναι η συνδετική ενέργεια που κυβερνά τη λήψη τροφής και υποστηρίζει όλους τους ιστούς, τα όργανα και το μυαλό. Παίζει σημαντικό ρόλο σε συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπόνια, η πίστη και η υπομονή και δίνει σταθερότητα στο μυαλό και στη μνήμη. Κυβερνά επίσης: τη λίπανση των αρθρώσεων και τις κρατάει μαζί. Βοηθάει στην έκκριση σιέλου που είναι σημαντική για τη γεύση και για την πρωταρχική πέψη της τροφής.
 
DHATUS
Η Αγιουρβέδα λέει ότι το σώμα είναι φτιαγμένο από επτά dhatus (ιστούς), που προμηθεύουν θρέψη και υποστήριξη στο σώμα. Αυτοί είναι:
Rasa: Πλάσμα, υγρά
Rakta: Αίμα
Mamsa: Μύες που σκεπάζουν χα οστά και κινούν τις αρθρώσεις.
Meda: Λίπη που προμηθεύουν λίπανση και ελαστικότητα
Asthi: Οστά που υποστηρίζουν και συνθέτουν το σώμα
Majja: Μυελοί των οστών
Shukra: Γονιμοποιά υγρά
 
Οποιαδήποτε ανισορροπία στα doshas προκαλεί ασθένεια και αυτή η ανισορροπία ή η ασθένεια διορθώνεται μέσω ψυχικών φαρμάκων, μέσω εσωτερικών καθαρισμών που λέγονται Panchakarma και διατηρώντας την καθημερινή υγεία με μασάζ.
 
PANCHAKARMA
Είναι μια Αγιουρβέδικ αγωγή πέντε επιπέδων που αποτοξινώνει σώμα και νου και δίνει ώθηση για να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που δημιουργούν τις τοξίνες.
 
ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚ-ΜΑΣΑΖ
Όταν τα doshas είναι σε ανισορροπία, επηρεάζουν τους ιστούς, κι εκείνοι έμμεσα υποσκάπτουν τη λειτουργία θρέψης του σώματος. Αυτό επιφέρει διάφορες επιπλοκές, όπως μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, πρηξίματα, ράγισμα των αρθρώσεων. Εδώ έρχεται ο ρόλος του μασάζ. Η Αγιουρβέδα πιστεύει ότι «η πρόληψη είναι καλύτερη από χη θεραπεία» και προτείνει καθημερινό μασάζ για να αποφευχθούν μελλοντικές ανισορροπίες στο σώμα. Το αγιουρβέδικ-μασάζ είναι μασάζ φυτικών ελαίων, δηλαδή μασάζ με τη βοήθεια διαφόρων ελαίων, επιλεγμένων για τον σωμότυπο, την ανισορροπία των doshas, των ιστών, των ζωτικών σημείων και του νου. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες μασάζ, ξεκινώντας από απλό μασάζ και καταλήγοντας σε θεραπευτικό:
 
ABHYANGA: Επάλειψη του σώματος με ζεστό λάδι. Μπορεί να γίνει καθημερινά πριν από το μπάνιο μαζί με μερικές ασκήσεις που συντηρούν την καλή υγεία.
 
SAMWAHANA: Επάλειψη του σύμμαχος με λάδι σύμφωνα με την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το μασάζ είναι χρήσιμο για να χαλαρώσει το μυαλό, για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και χο λεμφικό σύστημα.
 
MARDANA: Επάλειψη ελαίου, με τεχνικές, όπως άσκηση πίεσης, δημιουργία κραδασμών, τρίψιμο, ζούληγμα, στρίψιμο, «κέντημα». Είναι θεραπευτικό μασάζ και χρησιμοποιείται ειδικότερα για χο μυο-σκελετικό σύστημα, τα νεύρο-μυϊκά προβλήματα, για να απελευθερώσει εντάσεις και πόνους από τους μυς και τις αρθρώσεις.
 
Η Αγιουρβέδα συστήνει ότι το μασάζ θα πρέπει να προγραμματίζεται καθημερινά ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, διότι, όπως χρειαζόμαστε τροφή, νερό και αέρα για να τραφεί το σώμα, έτσι χρειαζόμαστε και μασάζ για να χαλαρώνει, ώστε να εκτελεί καθημερινά τις λειτουργίες χωρίς διαμαρτυρία.
 
Το μασάζ μπορούν να το δεχθούν και τα δύο φύλα, επίσης έγκυες γυναίκες και νεογέννητα παιδιά. Το μασάζ είναι η μαγεία των χεριών, μια τεχνική των χεριών που δημιουργεί κραδασμό και ενεργειακά κύματα στο σώμα και οδηγεί στην ισορροπία της Vata και της κυκλοφορίας που με τη σειρά της βοηθάει στην κυκλοφορία της ενέργειας μέσα και έξω από το σώμα. Στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιούνται έλαια που περιέχουν διαφορετικούς συνδυασμούς βοτάνων για διαφορετικές ανισορροπίες των άοδήβ. Το έλαιο απορροφάται μέσω του δέρματος στο αίμα και εξαπλώνεται στο σώμα για να καταπραΰνει την Pitta, την Kapha ή για να θρέψει συγκεκριμένοι ιστούς.
 
Η Αγιουρβέδα περιγράφει 107 Marma (ζωτικά) σημεία στο σώμα μας, που είναι η πρωταρχική ενέργεια ζωής, όπως για παράδειγμα η Prana. Είναι οι θέσεις συνάντησης μυών, αρθρώσεων, οστών, συνδέσμων και αγγείων. Είναι οι διασταυρώσεις όπου ρέουν Vata, Pitta, Kapha και αίμα για να θρέψουν τις συγκεκριμένες περιοχές όπου βρίσκονται. Κάνοντας μασάζ σε ένα από αυτά τα ζωτικά σημεία βοηθάμε να φύγουν τα «μπλοκαρίσματα» μας.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚ-ΜΑΣΑΖ

ΦΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ
Απομακρύνει τη δυσκαμψία των μυών και την έλλειψη ελαστικότητας.
Βελτιώνει την ενέργεια και, γενικώς, την ευκαμψία.
Απομακρύνει την ξηρότητα του δέρματος.
Ανακουφίζει σε πόνο.
Ανακουφίζει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Προωθεί τη λίπανση των αρθρώσεων.
Βελτιώνει και διορθώνει τη στάση του σώματος, τη γενικότερη δύναμη, τη ρώμη του φυσικού σώματος.
Βελτιώνει το λεμφικό σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος και άλλες λειτουργίες φυσιολογίας του σώματος.
Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος εσωτερικά και εξωτερικά.
Καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.
 
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ανακουφίζει σε πόνους αρθρώσεων, αρθρίτιδα, αρθροπάθεια.
Ανακουφίζει σε λουμπάγκο, πόνο πλάτης, σπονδυλίτιδα και σε πόνο που προέρχεται από σκολίωση.
Ανακουφίζει σε «πιασμένους» ώμους.
Βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών έπειτα από συμβατική αγωγή.
 
ΝΕΥΡΟ-ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Βοηθάει στην παράλυση και στην πάρεση προσώπου.
Βοηθάει σε νευρικές ασθένειες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Βοηθάει μέχρι ενός σημείου στην ασθένεια του Parkinson, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.
 
ΟΜΟΡΦΙΑ
Απομακρύνει την ξηρότητα του δέρματος και βελτιώνει την υφή, τη σύνθεση και την τόνωση του δέρματος και των μυών.
Βοηθάει στην ανακατανομή του λίπους στο σώμα, που με τη σειρά του δίνει καλύτερη σιλουέτα.
 
ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Το μασάζ βοηθάει να αναπτυχθούν οι αισθήσεις και η αισθητήρια ικανότητα.
Βελτιώνει τα αντανακλαστικά.
Βελτιώνει τη λεπτότητα των αισθητήριων λειτουργιών με άνεση και ακρίβεια.
Βελτιώνει την όραση και άλλες αισθητήριες ικανότητες του σώματος.
 
ΝΟΥΣ
Απομακρύνει το στρες και την ένταση που συσσωρεύουμε από την καθημερινή ζωή μας και από το εργασιακό περιβάλλον μας (έχει βοηθήσει σε προγράμματα ελέγχου στρες).
Βοηθάει στην απάλειψη την αϋπνίας και της κούρασης.
Βοηθάει στην απελευθέρωση μπλοκαρισμένων συναισθημάτων και αισθήσεων.
Βοηθάει σε ψυχοσωματικά συμπτώματα
Είναι βοηθητικό στην υπερκινητικότητα και στην ψυχοσωματική σεξουαλική δυσλειτουργία.
 
Στην Ινδία αυτό το μασάζ γίνεται από τη βεδική εποχή, από όλους. Από τη γέννηση του, το παιδί λαμβάνει καθημερινό μασάζ. Επίσης, η μητέρα το λαμβάνει καθημερινά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.
 
Ο γιος κάνει μασάζ στον κουρασμένο πατέρα και στον παππού και η κόρη στη μητέρα και στη γιαγιά. Επίσης, γίνεται μεταξύ των ζευγαριών για να μοιραστούν αγάπη και φροντίδα, κι έτσι να δυναμώσουν και να ενισχυθούν οι δεσμοί της σχέσης τους.
 
Η «Kama Sutra», τα παγκοσμίως γνωστά κείμενα του Vatsyayana που είναι αφιερωμένα στην αγάπη και στο σεξ, δηλώνουν ότι το μασάζ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για να διατηρηθούν, αλλά και για να ενισχυθούν οι δεσμοί της σχέσης.
 
Το μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσον έκφρασης αγάπης και φροντίδας για τους αγαπημένους μας, όταν είναι κουρασμένοι ή καταπονημένοι. Το αγιουρβέδικ-μασάζ μάς βοηθάει να έχουμε αντίληψη του σώματός μας. Να συνδέσουμε συνειδητά τον εαυτό μας με το σώμα μας. Να απελευθερώσουμε ένταση (σωματική ή συναισθηματική) σε βαθύ κυτταρικό επίπεδο, ένταση που αποθηκεύεται και συντηρείται ως ανάμνηση. Φέρνει ενόραση και κατανόηση για τον εαυτό μας και για συγκεκριμένα θέματα.
 
Το αγιουρβέδικ-μασάζ είναι τέχνη από μόνο του. Είναι μια πόρτα για να ζούμε τη ζωή με αγάπη και ειρήνη και για να επιτύχουμε τα αισθήματα της χαράς και της ευτυχίας. Το αγιουρβέδικ-μασάζ είναι ενεργειακό και για τον θεραπευτή και για τον θεραπευμένο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει κάποιος σε υψηλές πνευματικές εμπειρίες. Όπως η τροφή είναι η ανάγκη του σώματος, έτσι και το μασάζ είναι η τροφή της ψυχής.

Οι ιδιότητες των doshas στο σώμα μας

Το vata έχει τις εξής ιδιότητες:
Κρύο, Ξηρό, Τραχύ, Γρήγορο, Κινητικό. Το άτομο vata έχει συχνά κρύα χέρια και πόδια, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά. Το δέρμα του είναι τραχύ και σκάει εύκολα, ενώ η ομιλία του είναι γρήγορη. Έχει απότομες μεταβολές διάθεσης, είναι ευαίσθητο στα ρεύματα, αγχώδες και ταλαιπωρείται από την αϋπνία.
 
Το pitta έχει τις εξής ιδιότητες:
Ζεστό, Καυτερό (οξύ), Στυφό (ξινό), Υγρό. Το άτομο pittaαναψοκοκκινίζει εύκολα, έχει καούρες στο στομάχι, θυμώνει συχνά και είναι ευαίσθητο στη ζέστη. Συχνά έχει ιδρωμένες παλάμες όπως και κακοσμία στα ούρα αλλά πολλές φορές και στην αναπνοή.
 
Το kapha έχει τις εξής ιδιότητες:
Βαρύ, Αργό, Σταθερό, Μαλακό, Γλυκό. Το άτομο kapha έχει τάση για παχυσαρκία, νιώθει μόνιμη υπνηλία, νωθρότητα και κάνει υψηλό πυρετό. Η ομιλία του είναι αργή, το ίδιο και η πέψη του. Έχει όμως μια σταθερότητα και μια αυτάρκεια. Η ματιά του είναι ήρεμη και συχνά έχει προβλήματα διαβήτη.

Πώς να βρείτε τι dosha είσαστε

Διαβάστε προσεκτικά τις 3 φράσεις που υπάρχουν σε κάθε παράγραφο και βάλτε ένα σταυρό δίπλα στη φράση που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο.
 
Εάν βρίσκετε χαρακτηριστικά σας σε δύο ή ακόμα και στις τρεις φράσεις, βάλτε σταυρό σε όλες. Στο τέλος προσθέστε πόσους σταυρούς Vata, Pitta και Kapha έχετε. Αν το σύνολο ενός Dosha είναι πολύ μεγαλύτερο από τ' άλλα -π.χ. Vata 15, Pitta 8, Kapha 4-, τότε είστε τύπος ενός Dosha, του Vata. Αν δύο doshas είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, π.χ. Vata 14, Pitta 12 τότε έχετε ιδιότητες κι από τα δύο doshas και είστε τύπος 2 Doshas, δηλαδή Vata-Pita.
 
Αυτό σημαίνει πως το Vata σας κυριαρχεί αλλά και το Pitta είναι πολύ σημαντικό. Τέλος, αν το σύνολο των σταυρών σας είναι σχεδόν ίσο, π.χ. Vata 9, Pitta 8, Kapha 7, τότε είστε τύπος 3 Doshas.
 
Ερωτηματολόγιο για να βρείτε τι Dosha είσαστε και δείτε στο τέλος του άρθρου τι ππρέπει να κάνετε
 
Το κεφάλι μου είναι;
VATA: Το μέγεθος του κεφαλιού μου είναι μικρό.
ΡΙΤΤΑ: Το μέγεθος του κεφαλιού μου είναι κανονικό.
ΚΑΡΗΑ: Το μέγεθος του κεφαλιού μου είναι μεγάλο, στρογγυλό ή τετράγωνο.
 
Το μέτωπο μου είναι;
VATA: Το μέτωπο μου είναι μικρό, εύκολα κάνει ρυτίδες.
ΡΙΤΤΑ: Το μέτωπο μου είναι κανονικό.
ΚΑΡΗΑ: Το μέτωπο μου είναι φαρδύ.
 
Τα μαλλιά μου είναι (ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά):
VATA: Ξηρά, λίγο σκούρα, κατσαρά, η τρίχα τους είναι χοντρή.
ΡΙΤΤΑ: Ίσια, ξανθά, κόκκινα, στο χρώμα της άμμου, λεπτά, αδύναμα, πέφτουν πολύ, έχουν τάση να γκριζάρουν σε νεαρή ηλικία.
ΚΑΡΗΑ: Πυκνά, λιπαρά, σπαστά, λαμπερά, έχουν αντοχή.
 
Τα μάτια μου είναι:
VATA: Μικρά ή μεγάλα, δεν είναι ιδιαίτερα υγρά. Σκιστά. Γκρι, βιολετί ή καφέ σκούρα.
ΡΙΤΤΑ: Μεσαίου μεγέθους, εύκολα κοκκινίζουν, έχουν ευαισθησία στο δυνατό φως.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλα, υγρά, λαμπερά. Μπλε ανοιχτό ή μαύρα.
 
Τα χείλη μου είναι:
VATA: Λεπτά, εύκολα ξηραίνονται και σπάνε.
ΡΙΤΤΑ: Μεσαίου μεγέθους και μαλακά.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλα, μαλακά, λεία.
 
Τα δόντια μου είναι:
VATA: Μικρά, λεπτά, αραιά.
ΡΙΤΤΑ: Μέτρια, τα ούλα μου ροζ, ματώνουν εύκολα.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλα, άσπρα, φαρδιά.
 
Το δέρμα μου είναι:
VATA: Λεπτό, φαίνονται οι φλέβες, εύκολα ξεραίνεται.
ΡΙΤΤΑ: Ροδαλό, εύκολα καίγεται στον ήλιο, έχω ακμή, σπυριά, κρεατοελιές.
ΚΑΡΗΑ: Άσπρο, μαλακό, λιπαρό, εύκολα πρήζεται.
 
Ο λαιμός μου είναι:
VATA: Μακρύς και λεπτός.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικός.
ΚΑΡΗΑ: Φαρδύς, παχύς, τετράγωνος.
 
Οι ώμοι μου είναι:
VATA: Μικροί, λεπτοί, καμπουριάζω.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικού μεγέθους.
ΚΑΡΗΑ: Φαρδύς και σταθεροί.
 
Πάνω κορμός και στήθος για τις κυρίες:
VATA: Μικρός, λεπτός, στενός. Όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Μικρό ή πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα μου.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικός και νευρώδης. Κανονικό.
ΚΑΡΗΑ: Φαρδύς. Καλή ή και υπερβολική ανάπτυξη.
 
Τα χέρια μου είναι:
VATA: Μικρά, λεπτά, κρύα, ξηρά.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικού μεγέθους. Ζεστά και ροδαλά.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλα, τετράγωνα, παχιά, δροσερά,
λιπαρά.
 
Τα νύχια μου είναι:
VATA: Μικρά, λεπτά, σπάνε εύκολα.
ΡΙΤΤΑ: Μεσαίου μεγέθους, μαλακά, ροζ.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλα, άσπρα, σκληρά.
 
Τα πόδια μου είναι:
VATA: Πολύ κοντά ή πολύ μακριά σε σχέση με το σώμα μου, λεπτά. Τα γόνατα μου είναι οστεώδη.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικά σε σχέση με το σώμα μου.
ΚΑΡΗΑ: Στερεά, μπορώ να σταθώ όρθιος για πολλή ώρα.
 
Το σώμα μου είναι:
VATA: Λεπτό, δεν παίρνω εύκολα βάρος.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικό.
ΚΑΡΗΑ: Ψηλό και γεροδεμένο.
 
Η σωματική μου αντοχή είναι:
VATA: Λίγη. Δεν μπορώ να σηκώσω βάρη. Τρέχω λίγη ώρα.
ΡΙΤΤΑ: Κανονική.
ΚΑΡΗΑ: Μεγάλη.
 
Το περπάτημα μου είναι:
VATA : Γρήγορο και ζωηρό.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικό.
ΚΑΡΗΑ: Αργό και ρυθμικό.
 
Ο σφυγμός μου είναι:
VATA: Ακούγεται γρήγορος. Έχω 80-100 σφυγμούς το λεπτό.
ΡΙΤΤΑ: Νευρώδης και χοροπηδάει σαν βάτραχος. Έχω 70-80 σφυγμούς το λεπτό.
ΚΑΡΗΑ: Αργός, κυλάει σαν ένας κύκνος. Έχω 60-70 σφυγμούς το λεπτό.
 
Ο ιδρώτας μου είναι:
VATA: Λίγος, ανεπαρκής, άοσμος.
ΡΙΤΤΑ: Άφθονος, ζεστός, έχει έντονη οσμή.
ΚΑΡΗΑ: Κανονικός, κρύος, έχει ευχάριστη οσμή.
 
Τα ούρα μου είναι:
VATA: Λίγα, άχρωμα, μερικές φορές δυσκολεύομαι να ουρήσω.
ΡΙΤΤΑ: Άφθονα, κίτρινα ή κοκκινωπά. Μερικές φορές με καίνε.
ΚΑΡΗΑ: Μέτρια. Το χρώμα τους είναι ασπριδερό ή γαλακτερό.
           
Για γυναίκες, έμμηνος ρύση:
VATA: Ακανόνιστος κύκλος με λίγο αίμα, κομμάτια αίματος, σκούρο αίμα. Συνήθως υπάρχει πόνος και κράμπες. Συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικός κύκλος. Αίμα αρκετό, άφθονο. Το αίμα είναι ζωηρό και κόκκινο. Συνήθως συνοδεύεται από διάρροια και μικρές κράμπες.
ΚΑΡΗΑ: Κανονικός κύκλος με αρκετό και ανοιχτόχρωμο αίμα. Υπόκωφος πόνος ή κράμπες με κατακράτηση υγρών στο σώμα.
 
Η όρεξη μου είναι:
VATA: Άστατη. Οι ώρες του φαγητού μου είναι ακανόνιστες. Μπορώ να φάω πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες ποσότητες.
ΡΙΤΤΑ: Μεγάλη, μπορώ να φάω μεγάλες ποσότητες. Αν μείνω πολύ ώρα νηστικός, νιώθω αδυναμία και νευρικότητα.
ΚΑΡΗΑ: Κανονική. Αν χάσω ή αργήσω σε ένα γεύμα δεν μ' ενοχλεί ούτε σωματικά ούτε συναισθηματικά.
 
Έχω μεγάλη επιθυμία για:
VATA: Αλμυρές και ξινές τροφές. Τραγανά, ξερά μεζεδάκια.
ΡΙΤΤΑ: Παγωμένα ποτά και κρύες τροφές. Τρελαίνομαι για λιπαρές και πικάντικες λιχουδιές.
ΚΑΡΗΑ: Γλυκά, ιδιαίτερα για σιροπιαστά και κρεμώδη.
 
Η φωνή μου είναι:
VATA: Σιγανή, αδύναμη, βραχνή.
ΡΙΤΤΑ: Δυνατή, οξεία, είμαι καλός ομιλητής.
ΚΑΡΗΑ: Βαθιά, έχει τόνο, είμαι καλός τραγουδιστής.
 
Η ομιλία μου είναι:
VATA: Γρήγορη. Με θεωρούν ομιλητικό άτομο.
 ΡΙΤΤΑ: Μέτρια. Έχω επιχειρήματα, πείθω τον άλλον.
ΚΑΡΗΑ: Αργή. Δεν είμαι ιδιαίτερα ομιλητικός, μιλάω όταν έχω πράγματι κάτι να πω.
 
Ο ύπνος μου είναι:
VATA: Ελαφρύς. Συχνά έχω αϋπνία.
ΡΙΤΤΑ: Κανονικός. Αν ξυπνήσω από κάτι θα ξανακοιμηθώ.
ΚΑΡΗΑ: Βαρύς. Δυσκολεύομαι να ξυπνήσω. Συχνά το πρωί είμαι σαν μεθυσμένος.
 
Τα όνειρα μου είναι:
VATA: Γεμάτα από εφιάλτες. Πολλές φορές με κουράζουν.
ΡΙΤΤΑ: Κάνω τα πάντα με ιδιαίτερη ακρίβεια και είμαι πολύ τακτικός.
ΚΑΡΗΑ: Κάνω ό,τι έχω με αργό και ήρεμο τρόπο.
 
Μ' αρέσει να:
VATA: Να ταξιδεύω, να βρίσκομαι σε κίνηση, να γελάω, να παίζω, να χορεύω.
ΡΙΤΤΑ: Να αθλούμαι, να σκαρφαλώνω, να ασχολούμαι με την πολιτική, η περιπέτεια, οι περίπατοι.
ΚΑΡΗΑ: Το νερό, το ψάρεμα, τα λουλούδια, οι επιχειρήσεις.
 
Οικονομικά:
VATA: Ξοδεύω άνετα. Αγοράζω πράγματα που δεν χρειάζομαι συχνά από μια παρόρμηση.
ΡΙΤΤΑ: Τα καταφέρνω καλά με τα οικονομικά μου, ξοδεύω μόνο για μικροπολυτέλειες.
ΚΑΡΗΑ: Τα διαχειρίζομαι με σύνεση. Ξοδεύω καμιά φορά παρορμητικά και ειδικά για τρόφιμα.
 
Θετικά χαρακτηριστικά:
VATA: Είμαι αισιόδοξος, ενθουσιώδης, γεμάτος ζωντάνια, δημιουργικός, αυθόρμητος, αστείος, ελαστικός, σπάταλος.
ΡΙΤΤΑ: Είμαι ζεστός άνθρωπος, βάζω στόχους, τελειομανής, παθιασμένος. Έχω τάξη στη ζωή μου, σπαταλάω μόνο για μικροπολυτέλειες, είμαι διανοούμενος, οι άλλοι μ' εμπιστεύονται.
ΚΑΡΗΑ: Είμαι ήρεμος, τρυφερός, εύκολα συγχωρώ, δένομαι με τους ανθρώπους, εύκολα ικανοποιούμαι συναισθηματικά, είμαι αυτάρκης, γλυκός, σταθερός στις απόψεις μου.
 
Αρνητικά χαρακτηριστικά:
VATA: Συχνά νιώθω φόβο, άγχος, νευρικότητα, μελαγχολία, κατάθλιψη. Είμαι αναποφάσιστος, απρόβλεπτος.
ΡΙΤΤΑ: Θυμώνω συχνά, είμαι εριστικός, ανικανοποίητος, κριτικάρω τους άλλους και τον εαυτό μου, ανυπόμονος, ισχυρογνώμων, θέλω να 'μαι ο αρχηγός.
ΚΑΡΗΑ: Είμαι λαίμαργος, άπληστος, υπερπροστατευτικός, τεμπέλης, νωθρός, επίμονος.
 
Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε αν είστε:
 
Vata:
Πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να μην μένει το στομάχι άδειο, γιατί η χώνεψη σας είναι προβληματική. Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε σ' ένα ήρεμο περιβάλλον με μια ευχάριστη παρέα. Όταν είστε εκνευρισμένοι ή αγχωμένοι μην τρώτε, προσπαθήστε πρώτα να ηρεμήσετε. Βγείτε στον ήλιο όσο συχνότερα μπορείτε, ο ήλιος είναι ο μεγάλος σας θεραπευτής. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει χιλιάδες πράγματα. Φτιάξτε το περιβάλλον σας φωτεινό και λαμπερό, κάντε παρέα με ευχάριστους ανθρώπους, δείτε μια κωμωδία, διαβάστε ένα βιβλίο. Οτιδήποτε βοηθάει να έρθει στην επιφάνεια η πραγματική σας φύση είναι θεραπευτικό για σας. Πιείτε αρκετά ζεστά ροφήματα και προσέξτε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 
Pitta:
Είστε άτομα με μεγάλη όρεξη και πολύ καλή χώνεψη. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην υπερβολή με το φαγητό, επειδή συχνά προσπαθείτε να ξεσπάσετε το θυμό σας τρώγοντας. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας είναι οι διατηρημένες τροφές και τα φαστφουντάδικα. Τρία γεύματα την ημέρα είναι αρκετά και κυρίως να αποφεύγετε να τρώτε αργά τη νύχτα. Ένα καλό μασάζ θα ηρεμούσε το νευρικό σας σύστημα ιδιαίτερα με λάδι καρύδας που ηρεμεί και σβήνει τις εξάψεις και τη δίψα. Κάντε ένα μικρό περίπατο τη μέρα για να φύγει το στρες που έχετε συσσωρεύσει. Μην παίρνετε αποφάσεις και μην κλείνετε γεύματα εργασίας το μεσημέρι, την ώρα που πεινάτε, γιατί δεν είστε δημιουργικοί. Αγαπήστε τον εαυτό σας, δώστε του ξεκούραση και κάτι που τον ευχαριστεί, εκτός από τη δουλειά.
 
Kapha:
Θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε κρύα, βαριά ή λιπαρή τροφή. Μην πολυβράζετε την τροφή σας και μαγειρεύετε με λίγο νερό. Η τροφή στη σχάρα ή στον ατμό είναι ό,τι καλύτερο για σας, όπως και το να αποφύγετε τελείως τα τηγανητά. Επίσης, μην κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό και κυρίως μην χρησιμοποιείτε το φαγητό για συναισθηματική υποστήριξη. Τα άτομα ΚΑΡΗΑ έχουν από τη φύση τους πολύ καλή αντοχή και ενέργεια, γι' αυτό μπορείτε να διαλέξετε ό,τι άσκηση θέλετε αρκεί να μην είστε εκτεθειμένοι στο κρύο. Η απότομη εισπνοή κρύου αέρα είναι βλαβερή για το αναπνευστικό. Για να τονώσετε την ενέργειά σας, κάντε μασάζ χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα ελαίου και προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων.
Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 17-09-2013 00:00:00