blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Ζώδια / Άρθρα για ζώδια
 
blank

Ο Ερμής στην αστρονομία και τη μυθολογία. Πληροφορίες για τον Ερμή.

 
Ο Ερμής στην αστρονομία και τη μυθολογία. Πληροφορίες για τον Ερμή.
Βαθμολόγησε
Score: 0  Ψήφοι: 0
 
Sponsored Links

Ο ΕΡΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ο Ερμής στην αστρονομία
 
Ο Ερμής είναι ο πρώτος πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Σε μέγεθος, μόλις που ξεπερνάει αυτό της Σελήνης, ενώ μετά την απόφαση των αστρονόμων να μην συμπεριλάβουν τον Πλούτωνα στους πλανήτες (ο Πλούτωνας είναι πιο μικρός από τον Ερμή, αλλά θεωρείται πλέον «νανοπλανήτης») ο Ερμής κατέχει τα πρωτεία ως ο μικρότερος και ταχύτερος στην κίνηση από τους υπόλοιπους πλανήτες. Η «χρονιά» στον Ερμή διαρκεί μόλις 88 μέρες εξαιτίας της μικρής απόστασής του από τον Ήλιο. Η κοντινή του σχέση με τον Ήλιο ανεβάζει τη θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας στους +430 βαθμούς κελσίου, ενώ η αραιή ατμόσφαιρα (που αποτελείται από ήλιο και οξυγόνο) τη ρίχνει τη νύχτα στους -180 βαθμούς. Ο Ερμής είναι συχνά ορατός από τη γη, ωστόσο επειδή ακολουθεί τον Ήλιο, φαίνεται με λίγη προσπάθεια κοντά σε αυτόν στην ανατολή και στη δύση του.
 
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες ο Ερμής κινείται αντίστροφα, σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με κοντινότερο σημείο σε αυτόν στα 47 εκατομμύρια χιλιόμετρα και μακρύτερο τα 70. Η «γρήγορη» τροχιά του γύρω από τον Ήλιο ίσως είναι αυτή που έκανε τους αρχαίους αστρολόγους να τον συνδέσουν με τον «γοργοπόδαρο» Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών! Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ερμής δεν απομακρύνεται πέρα από τις 28 μοίρες από τον Ήλιο και η μόνη αστρολογική όψη που μπορεί να κάνει με αυτόν στο αστρολογικό χάρτη ενός ατόμου, είναι η σύνοδος. Καθώς κάθε ζώδιο καταλαμβάνει 30 μοίρες στο ζωδιακό, ο Ερμής του καθενός από εμάς θα βρίσκεται ή στο ίδιο ζώδιο με τον Ήλιο ή στο προηγούμενο ή στο επόμενο. Παράδειγμα: Ένας Κριός θα έχει Ερμή ή στον Κριό ή στους Ιχθύς ή στον Ταύρο, ουδέποτε στον Καρκίνο ή στον Αιγόκερω!
 
Ο Ερμής στη μυθολογία
 
Ο Ερμής σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε στην Αρκαδία, πάνω από το βουνό της Κυλλήνης, από τον Δία και την κόρη του Άτλαντα, τη Μαία. Η νύμφη αυτή είναι η μεγαλύτερη των Πλειάδων και είχε διδαχθεί από τον πατέρα της αστρονομία και ιδιαίτερα μετεωρολογία. Ο γιος της, ο Ερμής, διδάχτηκε απ’ την μητέρα του το «πέταγμα» του Νου παντού, τόσο στον κόσμο της μορφής, στην μετεωρολογία, όσο και στις απέραντες αποστάσεις του διαστήματος, όπου ο αστερισμός των Πλειάδων, του Ταύρου και του Ωρίωνα.
 
Ο Ερμής κρατούσε πάντοτε το περίεργο σκήπτρο του, το κηρύκειό του. Εμφανίζεται παντού με αυτό το σύμβολο. Το κηρύκειο του Ερμή έλαμπε σαν ήλιος και η ακτινοβολία του είχε περίεργα αποτελέσματα. Μορφοποιούσε με ταχύτητα μεγάλη τα άμορφα όντα και τα αντικείμενα. Επίσης, γιάτρευε τις ασθένειες. Φώτιζε αυτούς που περπατούσαν στο σκοτάδι. Μα και το κράτημά του από τον Ερμή έχει ένα μυστήριο. Το κρατούσε πάντοτε λοξά. Έδειχνε πιθανότατα την κλίση του άξονα της γης, σ’ αυτούς που γνώριζαν αληθινά το σχήμα της και την πορεία της. Ο Ερμής είναι αγγελιοφόρος, υπηρέτης, μα και σύμβουλος του πατέρα του Δία. Είναι φτερωτός και παρουσιάζεται στιγμιαία παντού, όταν αποσταλεί από τον Δία. Είναι ταυτόχρονα, επίσημος εντεταγμένος ψυχοπομπός ή ψυχαγωγός, που οδηγεί τις ψυχές σ’ όλα τα βήματά τους και προπορεύεται απ’ αυτές, κρατώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη χρυσή του ράβδο. Είναι ο εραστής της Περσεφόνης και της Εκάτης. Ο Ερμής θεωρείται κυβερνήτης του λόγου και της κίνησης της γλώσσας. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Είναι ο αιώνιος ρήτορας.
 
Εκτός από αγγελιοφόρος και σύμβουλος του Δία και των άλλων θεών, υπήρξε μια εξαιρετική μορφή ανώτερης αξίας, που μοίραζε εκτίμηση και αγάπη, στους ανθρώπους και στους θεούς. Αναλάμβανε τις πιο δύσκολες αποστολές και πάντα, εύρισκε την «χρυσή λύση». Συμβιβαστικός και πρόσχαρος, υποχωρητικός μα και δυναμικός στο λόγο και τα επιχειρήματα, υπήρξε ανάμεσα στους Έλληνες, ο πιο αγαπητός Θεός τους. Οι κεφαλές του Ερμή, που συντρόφευαν τους οδοιπόρους, που στόλιζαν του δρόμους και τις πλατείες των αρχαίων πόλεων, ήταν το σύμβολο της ασφάλειας, μα και της προστασίας των αδύναμων διερχομένων. Όποιος περαστικός διαβάτης ή οδοιπόρος διέτρεχε κίνδυνο, έσπευδε να αγκαλιάσει το άγαλμά του και κανένας δεν τολμούσε να αγγίζει τον ζητούντα προστασία από τον Ερμή.
 
Στον Ερμή απέδιδαν την εφεύρεση των μέτρων και των σταθμών, των ζυγών και ό,τι έχει σχέση με την αγορά και την πώληση. Είναι προστάτης των ποιμένων του και των ποιμνίων. Είναι, ανάμεσα στα άλλα, και θεός της τύχης. Ως αγγελιοφόρος έπρεπε να έχει σώμα κατάλληλο, λεπτό και αρρενωπό ώστε να διασχίζει τις αποστάσεις, για να δίνει τα μηνύματα των θεών στη γη. Από την άλλη, η σιλουέτα του ήταν τέτοια που δεν υπολειπόταν της γυναικείας. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε και Ερμαφρόδιτος, ότι στην πραγματικότητα δηλαδή δεν έχει φύλο. Σ’ όλα τα γυμναστήρια πάντως έδειχνε την αθλητική του παρουσία. Ήταν το ίνδαλμα των νέων και εφήβων, λόγω της σωματικής παράστασής του. Η Ολυμπία Χριστοδουλή δεν είναι απλά μια αστρολόγος! Είναι η αστρολόγος που σημειώνει καθημερινά δεκάδες επιτυχίες με τις προβλέψεις της! Είναι η αστρολόγος που συμβουλεύονται όλοι οι διάσημοι! Θα την βρεις αποκλειστικά στο 14788 ή με sms στέλνοντας ΟΛΥΜΠΙΑ στο 54848. Από την Κύπρο κάλεσε στο 900-19-303. *(Aναλυτικά οι χρεώσεις μας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.)
 
Ο Ερμής στην αστρολογία
 
Διαβάστε εδώ τι σημαίνει ο ΕΡΜΗΣ στην αστρολογία και πως επηρεάζει την προσωπικότητα και τις σχέσεις σας.
Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 24-03-2012 00:00:00