Το ημερήσιο Ωροσκόπιο μου.
Γιν και γιανγκ: Όλα είναι μια ισορροπία! Από τη Β. Τζουράκη.
Βαθμολόγησε
Score: 0 Ψήφοι: 0
Γιν γιανγκ και η ισορροπία στο χώρο. Αν σε ενδιαφέρει το φενγκ σούι, πιθανόν να έχεις ακούσει αρκετά πράγματα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαρρυθμίσεις ένα χώρο, ώστε να έχεις αγάπη, πλούτο, υγεία. Όμως η βάση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πρώτα απ’ όλα ισορροπία ανάμεσα στα δυο κύρια είδη ενέργειας: το γιν και το γιανγκ. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό και πώς το καταφέρνεις μέσα σε ένα χώρο.
Σίγουρα έχεις δει το σύμβολο του γιανγκ και του γιν: Δύο καμπυλωτά σχήματα, ένα άσπρο και ένα μαύρο, που «αγκαλιάζονται» μέσα σε ένα κύκλο. Το καθένα τους εκφράζει μια σειρά από αντίθετες αρχές: αρσενικό/θηλυκό, φως/σκοτάδι, θερμό/ψυχρό, ενεργητικό/παθητικό, ζέστη/ κρύο, ημέρα/νύχτα, ουρανός/γη κλπ. Η έννοια του γιν και του γιανγκ είναι η βάση της κινέζικης φιλοσοφίας και ισχύει για τα πάντα, από τη φύση και την εναλλαγή των εποχών μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο.
Τι ακριβώς σημαίνει όμως; Πολύ απλά ότι όλα μέσα στο σύμπαν συνυπάρχουν και εναλλάσσονται κυκλικά. Σε ορισμένες φάσεις κυριαρχεί το γιανγκ και σε άλλες το γιν. Έχουμε για παράδειγμα την εναλλαγή της ημέρας , που είναι γιανγκ, με τη νύχτα που είναι γιν. Όμως στη διάρκεια του 24ώρου αυτές οι διαφορετικές ενέργειες δεν αλλάζουν απότομα αλλά σταδιακά, καθώς όσο αυξάνεται η μία τόσο ελαττώνεται η άλλη. Όσο ξημερώνει και προχωρά η μέρα αυξάνεται η ενέργεια γιανγκ που φτάνει στο αποκορύφωμά της το μεσημέρι. Όσο σουρουπώνει, αυξάνεται η γιν, που κορυφώνεται στη βαθιά νύχτα. Και τα ίδιο γίνεται με τις εποχές, από το γιανγκ του καλοκαιριού στο γιν του χειμώνα. Όπως και με το ανθρώπινο σώμα. Το κάθε μας όργανο λειτουργεί στο μάξιμουμ κάποιες ώρες του 24ώρου (φάση γιανγκ) και πιο υποτονικά κάποιες άλλες (γιν).
Αυτό δείχνει και το σύμβολο του γιανγκ και του γιν. Όσο μεγαλώνει το μαύρο σχήμα, τόσο μικραίνει το λευκό. Και το καθένα τους στο φαρδύτερο σημείο του έχει έναν κύκλο από το αντίθετό του, δείχνοντας ότι ποτέ κάτι δεν είναι εντελώς γιανγκ ή γιν, αλλά εμπεριέχει και μια μικρή ποσότητα από το αντίθετό του. Αυτό έχει ένα τεράστιο νόημα που διαφέρει από πολλές δυτικές αντιλήψεις: Ότι όλα τα αντίθετα συνυπάρχουν και δεν μπορείς να έχεις μόνο το ένα χωρίς το άλλο. Χωρίς το κρύο του χειμώνα δεν βγαίνουν οι καρποί του καλοκαιριού, χωρίς την ανάπαυση της νύχτας δεν υπάρχει η δράση της ημέρας, και δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η ζωή αν ήμαστε μόνο αρσενικοί ή θηλυκοί (άσε που θα ήταν αφόρητα βαρετή). Έτσι, αυτό το σύμβολο δείχνει την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει κάθε στιγμή ανάμεσα σε αυτές τις δυο αντίθετες ενέργειες.
Η εναρμόνιση στον χώρο
Όμως αυτό πώς μεταφράζεται στο θέμα που μας ενδιαφέρει εδώ, τη διαμόρφωση του σπιτιού ή του χώρου της δουλειάς μας; Πολύ απλά, ορισμένα στοιχεία στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση έχουν χαρακτήρα γιανγκ ή γιν. Το καλύτερο λοιπόν είναι να τα συνδυάζουμε έτσι ώστε να υπάρχουν απ’ όλα. Με αυτό τον τρόπο τα δύο είδη ενέργειας εξισορροπούν. Θα αναρωτιέσαι ίσως τι θα συνέβαινε αν δεν ισορροπούσαν. Πρώτα απ’ όλα, εκτός από την ενέργεια του χώρου, θα επηρέαζαν κι εμάς.
Η ενέργεια γιανγκ σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει υπερένταση, πονοκεφάλους, επιθετικότητα και γενικά μια τάση να… σου ανεβαίνει εύκολα το αίμα στο κεφάλι. Αν μάλιστα τα πρόσωπα που μένουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι από το χαρακτήρα τους πιο ενεργητικά, δυναμικά δραστήρια και διεκδικητικά, δηλαδή είναι τύποι γιάνγκ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν… overdose.
Αντίστοιχα, η πολλή γιν ενέργεια μπορεί να προκαλεί πτώση της ενεργητικότητας, ληθαργικότητα, νωθρότητα. Και μάλιστα επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα που είναι μάλλον τύποι γιν, δηλαδή είναι από φυσικού τους χαρακτήρες χαμηλών τόνων, χωρίς ιδιαίτερο δυναμισμό. Όπως ισχύει και το αντίθετο: ένας υπερβολικά γιανγκ τύπος να βοηθηθεί να εξισορροπήσει με ένα γιν περιβάλλον και αντίστροφα.
Γιανγκ και γιν στοιχεία
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα γιανγκ και τα γιν στοιχεία μέσα σε ένα χώρο.
- Το φως και το σκοτάδι. Όσο περισσότερο φωτίζεται ένα δωμάτιο, με φυσικό κυρίως αλλά και με τεχνητό φωτισμό, τόσο περισσότερο ενισχύεται η γιανγκ ενέργεια. Αυτό προφανώς συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, π.χ. τζαμαρίες χωρίς κουρτίνες. Αν ο φωτισμός είναι χαμηλός, π.χ. σε ένα δωμάτιο που δεν δέχεται άμεσα το ηλιακό φως, όπως αν έχει μικρά παράθυρα, ή βορινό προσανατολισμό ή βρίσκεται σε υπόγειο, επικρατεί η γιν ενέργεια. Το ίδιο και στους χώρους με χαμηλό φωτισμό.
- Οι ευθείες και οι καμπύλες. Οι ευθείες γραμμές έχουν έντονο δυναμισμό, ακόμα και άσχετα από το φενγκ σούι. Αντίθετα οι καμπύλες εκφράζουν μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία. Οι πρώτες λοιπόν είναι γιανγκ και οι δεύτερες γιν. Τα έπιπλα με τις τετραγωνισμένες ή και τριγωνικές φόρμες ενισχύουν το γιανγκ, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν στρογγυλές, οβάλ και γενικά καμπύλες φόρμες. Αυτό ισχύει και με τα σχέδια των υφασμάτων. Τα ριγέ και τα καρώ υφάσματα ενισχύουν τη γιανγκ ενέργεια, ενώ τα εμπριμέ τη γιν.
- Το ύψος και το πλάτος. Τα έπιπλα ή τα αντικείμενα που εκτείνονται στο ύψος είναι γιανγκ, όπως για παράδειγμα μια ψηλή και στενή βιβλιοθήκη. Ένα έπιπλο που εκτείνεται στην οριζόντια κατεύθυνση, όπως ένα χαμηλό και μακρύ σύνθετο, είναι γιν. Οι ψηλοτάβανοι χώροι είναι περισσότερο γιανγκ και οι χαμηλοτάβανοι γιν.
- Το λιτό και το «φορτωμένο». Τα δωμάτια που δεν είναι παραγεμισμένα από έπιπλα και αντικείμενα, και έχουν αρκετό κενό χώρο, είναι γιανγκ. Αντίθετα, όσο πιο γεμάτος είναι ένας χώρος, τόσο περισσότερο γιν χαρακτηρίζεται. Μην ξεχνάς και ό,τι υπάρχει στους τοίχους. Και οι πίνακες μπορεί να «γεμίσουν» ένα χώρο. Επίσης αυτό ισχύει και για τα μεμονωμένα έπιπλα και αντικείμενα. Τα έπιπλα με τα πολλά σκαλίσματα ή τα πολύ στολισμένα αντικείμενα ενισχύουν τη γιν ενέργεια, σε αντίθεση με όσα έχουν πιο μοντέρνες, απέριττες φόρμες.
- Το σκληρό και το απαλό. Ένα σκληρό κάθισμα είναι γιανγκ. Ένας καναπές όπου κάθεσαι και βουλιάζεις είναι γιν. Αυτό σημαίνει ότι μερικά μαλακά μαξιλάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν θέλεις να κάνεις πιο γιν ένα δωμάτιο.
- Το ανάλαφρο και το βαρύ. Τα λεπτά, διάφανα υφάσματα είναι γιανγκ. Τα βαριά και αδιαφανή είναι γιν. Έτσι, μπορείς να κάνεις τη διαφορά ακόμα και με τις κουρτίνες που θα βάλεις σε ένα χώρο.
- Τα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το φούξια, δηλαδή τα λεγόμενα «θερμά» χρώματα είναι γιανγκ. Το πράσινο, το μπλε, το μοβ είναι γιν χρώματα. Εδώ βέβαια παίζουν ρόλο και οι αποχρώσεις. Ένα ανοιχτό πράσινο με κιτρινωπή απόχρωση, όπως το φυστικί ή το λαχανί, μπορεί να είναι γιανγκ. Επίσης τα ανοιχτά χρώματα είναι γιανγκ και τα σκούρα γιν. Τα παλ χρώματα χαρακτηρίζονται ανάλογα με το πόσο θερμή ή ψυχρή είναι η απόχρωσή τους.
- Τέλος, η κίνηση και η δράση καθορίζουν πόσο γιν ή γιανγκ είναι ένας χώρος. Μέσα σε ένα σπίτι τα κοινόχρηστα δωμάτια, όπως η κουζίνα και το καθιστικό, όπου κυκλοφορούν όλοι στη διάρκεια της ημέρας, είναι γιανγκ. Οι κρεβατοκάμαρες όπου απλώς κοιμόμαστε είναι γιν. Ωστόσο τα παιδικά δωμάτια είναι γιανγκ χώροι, εφόσον το παιδί δεν κοιμάται μόνο εκεί, αλλά παίζει και μελετά. Γιν είναι και οι αποθήκες, όπως και γενικά οι βοηθητικοί χώροι.
Με βάση όλα αυτά, ένα ακραία γιανγκ δωμάτιο θα μπορούσε να είναι ένας μινιμαλιστικός μοντέρνος χώρος, με μεγάλες τζαμαρίες που θα άφηναν να μπαίνει άπλετο φως. Θα είχε έπιπλα με γεωμετρικές φόρμες και γυμνές επιφάνειες, καθώς θα υπήρχαν ελάχιστα διακοσμητικά. Θα επικρατούσαν τα ζεστά και φωτεινά χρώματα. Ένα ακραία γιν δωμάτιο θα ήταν «κλασικού» τύπου, με βαριά σκαλιστά έπιπλα, πλουμιστές ταπετσαρίες και βαθιά, σκούρα χρώματα. Θα υπήρχαν πολλά διακοσμητικά στις διάφορες επιφάνειες και πολλοί πίνακες στους τοίχους , δημιουργώντας μια αίσθηση πληθωρικότητας. Για τους περισσότερους ανθρώπους κανένα από τα δύο δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο.
Στην πραγματικότητα, συνήθως αναζητούμε από μόνοι μας κάπου στη μέση την ισορροπία που μας ταιριάζει. Μπορείς να ελέγξεις με βάση τα παραπάνω αν ο δικός σου χώρος είναι περισσότερο γιανγκ ή γιν. Επίσης, να χρησιμοποιήσεις αυτές τις αρχές για να βρεις και μέσα σου μια εναρμόνιση, αν νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, στις φάσεις της ζωής σου που αισθάνεσαι ότι τα νεύρα σου είναι τεντωμένα, έχεις προβλήματα ύπνου και γενικά… θέλεις να τα βάλεις με όλο τον κόσμο, ενίσχυσε τα στοιχεία γιν στον χώρο σου για να ηρεμήσεις. Σε φάσεις που έχεις την ανάγκη από μια ενέργεια που να σε «ανεβάζει», γιατί νιώθεις πεσμένος και υποτονικός, πρόσθεσε στοιχεία γιανγκ. Θα εκπλαγείς, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, με την αλλαγή όχι μόνο στο πώς θα αισθάνεσαι αλλά και στο πόσο ευχάριστα διαφορετικές καταστάσεις θα προσελκύεις στη ζωή σου.
Βασιλική Τζουράκη
Ημερομηνία Τροποποίησης: 11-05-2012 00:00:00
Sponsored Links
Αστρολογικές Προβλέψεις
-
Το Αστροσκόπιο της εβδομάδας 9 ως 15/9/2024 για όλα τα ζώδια, από τον Χρίστο Ντούβλη.6 Σεπτεμβρίου 2024 / 12:00
-
Οι προβλέψεις για τα αισθηματικά σου την εβδομάδα 9 ως 15/9/2024.6 Σεπτεμβρίου 2024 / 14:00
-
Οι αισθηματικές προβλέψεις Ταρώ την εβδομάδα 9 ως 15/9/2024.6 Σεπτεμβρίου 2024 / 13:00
Αστρολογία και Ζώδια
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5
-
6
Sponsored Links