blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Ζώδια / Άρθρα για ζώδια
 
blank

Κρόνος και Ουρανός: Ο αυτοπεριορισμός και η ελευθερία!

 
Κρόνος και Ουρανός: Ο αυτοπεριορισμός και η ελευθερία!
Βαθμολόγησε
Score: 5  Ψήφοι: 5
 
Sponsored Links

Κρόνος και Ουρανός

Μπορεί συχνά να μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στον τρόπο που μας επηρεάζουν αυτοί οι δυο μακρινοί πλανήτες, όσο στη Σελήνη, τον Ερμή, τον Άρη και την Αφροδίτη. Ωστόσο, ο Κρόνος και ο Ουρανός με τις ενέργειές τους οριοθετούν την ανθρώπινη πορεία, ατομικά και κοινωνικά. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς στη διάρκεια της ζωής μας περνάμε από την επικράτεια του καθενός τους, φτάνοντας στην προσωπική μας ολοκλήρωση.
 
Ο Κρόνος και ο Ουρανός εκπροσωπούν δυο κομμάτια της ψυχής μας που λειτουργούν σαν ένα ζευγάρι που αλληλοσυμπληρώνεται. Το έργο τους έγκειται στο να στηρίξουν την ανάπτυξη μιας δομής, που να είναι ταυτόχρονα στερεή και ελαστική, και που να επιτρέπει να φτάσει κανείς στην πλήρη αυτονομία και στην προσαρμογή στον εξωτερικό κόσμο. Και στη συνέχεια, οι ικανότητες που ανακαλύπτει και εξελίσσει το άτομο, υποστηρίζουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του μέσα από την προσωπική ελευθερία, την επίγνωση και την αυτό-αποδοχή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη συνεισφορά του στον έξω κόσμο.
 
Αυτά τα δυο κομμάτια πρέπει να δουλέψουν σε πλήρη αρμονία και διαδοχή, εξαιτίας του βασικού τους νοήματος που είναι η εμμονή (Κρόνος) και η αλλαγή (Ουρανός). Το καθετί στη φύση έχει ανάγκη από ανανέωση και νέες ουσίες. Αν σε μια γλάστρα με ένα φυτό δεν προσθέτουμε καινούργιο χώμα, εκείνο θα εξασθενίσει και σύντομα θα μαραθεί. Σε βιολογικό επίπεδο, οι επιμειξίες ανάμεσα σε ανθρώπους διαφόρων φυλών, δίνουν απογόνους πιο υγιείς, ανεπτυγμένους, ευπαρουσίαστους και, όπως έχει παρατηρηθεί, με περισσότερες εγκεφαλικές δυνατότητες. Σε αυτό συνεισφέρει η εισαγωγή νέων γονιδιακών χαρακτηριστικών που προηγουμένως απουσίαζαν από την «καθαρή» φυλή.
 
Με τον ίδιο τρόπο, στο επίπεδο της προσωπικότητας, η συνεχής δυνατότητα να έρθει κανείς σε επαφή με ιδέες, σχέδια, αξίες και όλα όσα συνιστούν τη διαφορετικότητα και αντιτίθενται στην ομοιογένεια, δεν μπορεί παρά να φέρει επέκταση του νου, στην αναζήτηση όλων εκείνων που θα μας εμποδίσουν να μένουμε καθηλωμένοι ή να δημιουργούμε άκαμπτες δομές από τις οποίες κινδυνεύουμε να καταστραφούμε. Ο Δάσκαλος της αστρολογίας Χρίστος Ντούβλης θα σου πει όλη την αλήθεια για τη συναισθηματική σου ζωή. Κάλεσε τον στο 14788 ή στείλε ΝΤΟΥΒΛΗΣ στο 54848. Από την Κύπρο κάλεσε στο 900-19-303. *(Aναλυτικά οι χρεώσεις μας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.)

Ο εσωτερικός επιτηρητής και ο επαναστάτης

Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης που δομεί με τον σκελετό το σώμα, επιτρέποντάς μας να στεκόμαστε όρθιοι, να κινούμαστε και να διαχειριζόμαστε τον υλικό κόσμο. Πέρα από αυτό, μας βοηθά να κωδικοποιήσουμε το ηθικό μας σύστημα, να δημιουργήσουμε τους νέους κανόνες. Σε ψυχολογικό επίπεδο αποτελεί το Υπερ-Εγώ, το οποίο «επιτηρεί» το Εγώ, θέτοντάς το προ συγκεκριμένων ευθυνών, σε συνέπεια με τις αρχές του και, κατά μια έννοια, υποχρεώνοντάς το να κάνει επιλογές και να διατηρεί την ευθύνη τους.
 
Μέχρι το 1717, ο Κρόνος ήταν ο τελευταίος από τους γνωστούς πλανήτες και είναι ο πιο μακρινός που μπορούμε να δούμε δια γυμνού οφθαλμού. Έτσι, κατ’ αναλογία, στο ψυχικό επίπεδο εκπροσωπεί το όριο της συνείδησης, πέρα από την οποία τοποθετείται οτιδήποτε ανήκει σε όσα βιώσαμε και ξεχάσαμε, αλλά και όλα εκείνα με τα οποία έχουμε χάσει επαφή και πρέπει να τα ανακαλέσουμε και να τα ενσωματώσουμε στην παρούσα μας εμπειρία.
 
Ο Κρόνος αφορά την ωριμότητα, σηματοδοτεί τον δρόμο για να κατακτήσουμε την ελεύθερη βούληση ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της και βοηθά να αντιμετωπίσουμε τον Ουρανό, ο οποίος αντίθετα θέλει από μας να απελευθερωθούμε από όλες τις εξαρτημένες συμπεριφορές, εσωτερικές και εξωτερικές. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι ο καθένας μας έχει μια ώθηση προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του με τρόπο μοναδικό, χειραφετώντας την από τους κανόνες και τις συλλογικές αξίες για να κατακτήσει έναν προσωπικό ή σωστότερα ατομικό τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και δράσης.
 
Με τον Κρόνο αρχικά υπερτερεί η προσκόλληση στις οικογενειακές και κοινωνικές νόρμες, που ενεργούν στην κατεύθυνση της δόμησης της προσωπικότητας και του σχηματισμού μιας ηθικής, η οποία αρχικά είναι συλλογική και μετά πρέπει να γίνει προσωπική. Αυτό σημαίνει ότι ο Κρόνος δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισοπεδωθεί σε εξωτερικά και κληρονομημένα νοήματα, αλλά αντίθετα να αναζητήσει ατομικές αξίες. Ακριβώς όπως το ανθρώπινο ον, παρόλο που έχει σχηματιστεί από τη γενετική κληρονομιά του, μέσα από τις εξωτερικές επιδράσεις διαμορφώνει και τα ατομικά του χαρακτηριστικά, αλλά καλείται να υποταχθεί σε συλλογικούς κοινωνικούς κανόνες που καταπιέζουν την αυθεντικότητα της ύπαρξής του.
 
Ο Ουρανός, αντίθετα, στο πρώτο μέρος της ζωής εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της ύπαρξης που τείνει να εξεγερθεί απέναντι σε όλες τις υποχρεώσεις και τις στερήσεις της ελευθερίας του, αρχικά της σωματικής και αργότερα της ψυχολογικής. Η ενέργειά του μας ωθεί να δούμε τον πλούτο που ενυπάρχει σε κάθε μοναδική διαφορετικότητα και που θέλει να μην περιοριστούμε σε αυτό που είμαστε, αλλά να ψάχνουμε κάθε μέρα νέους και πρωτότυπους τρόπους, για να εκφραζόμαστε και να μπούμε σε σχέση με τον κόσμο.
 
Στο δεύτερο μέρος της ζωής, ο Ουρανός μας ζητά τον λογαριασμό της αυθεντικότητάς μας, για το πώς την εκφράζουμε. Εμποδίζοντάς μας να γίνουμε υποχείρια σε οτιδήποτε, μας σπρώχνει συνεχώς να εξεγειρόμαστε απέναντι σε όλα όσα δεν σέβονται εκείνο που είμαστε, αναζητώντας εκείνη την ατομική ελευθερία που θα αποτελέσει το προοίμιο στην αληθινή αίσθηση της κοινωνίας, που μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από την επίγνωση της διαφορετικότητας. Και έτσι θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τη σφαίρα της εγωπάθειας και να μπούμε σε μια κοινωνική διάσταση. Ο Δάσκαλος της αστρολογίας Χρίστος Ντούβλης θα σου πει όλη την αλήθεια για τη συναισθηματική σου ζωή. Κάλεσε τον στο 14788 ή στείλε ΝΤΟΥΒΛΗΣ στο 54848. Από την Κύπρο κάλεσε στο 900-19-303. *(Aναλυτικά οι χρεώσεις μας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.)

Ο φόβος και η ανταμοιβή της ελευθερίας

Ο Ουρανός ενεργεί ενθαρρύνοντάς μας να επαναστατήσουμε, κάνοντας αφόρητα όσα μας «φόρεσαν» άλλοι, χωρίς να έχουμε μια αληθινή προσωπική επιλογή. Δεν του αρέσει και δεν ανέχεται να ομογενοποιηθούμε, να περιοριστούμε μέσα στις νόρμες. Για τον Ουρανό δεν υπάρχει η ιδέα του να μείνεις μέσα σε ένα σχήμα ή σε μια ιεραρχία. Έστω κι αν μερικές φορές θα μπορούσε να είναι ανακουφιστικό το να αφηνόσουν να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις του εξωτερικού κόσμου. Γιατί έτσι, δεν θα χρειαζόταν να τρέχεις να ψάχνεις εκείνο που είναι απόλυτα προσωπικό, αλλά και συχνά αντίθετο με όσα η κοινωνία τείνει να επιβραβεύει.
 
Μπορούμε να πούμε ότι η αναζήτηση δομής και σταθερότητας συνδέεται στενά σε ψυχολογικό επίπεδο με την ισχυρή ανάγκη για ελευθερία και για έκφραση της ατομικότητας ή εκείνου που ονομάζεται αυθεντικότητα, το οποίο έχει ελάχιστα να κάνει με την αίσθηση της κοινωνικής προσαρμογής. Ενώ ο Κρόνος μας ωθεί πάντα να αναζητούμε την προσαρμογή σε ορισμένους κανόνες για να ανταποκρινόμαστε στα κοινωνικώς ισχύοντα, ο Ουρανός αναζητεί σταθερά την επανάσταση και την αλλαγή, εμποδίζοντας την αποκρυστάλλωση σε όλα τα επίπεδα.
 
Έτσι, το άτομο που ταυτίζεται αρκετά με έναν κάπως ακατέργαστο Κρόνο, θα επιδιώκει πάντα να προσαρμόζεται σε εκείνο που απαιτεί ο κόσμος της κοινωνίας, γιατί έχει ανάγκη από βεβαιότητες και τις αναζητά στις επιβεβαιώσεις και στη δυνατότητα να εξουσιάζει την ύλη και τους κανόνες της. Ενώ το άτομο που ταυτίζεται με τον Ουρανό θα αναζητήσει έναν αντισυμβατικό τρόπο ζωής και θα σταθεί προκλητικά αντιμέτωπο με τους κοινωνικούς κανόνες, που θα θεωρήσει περιοριστικούς και ξεπερασμένους, γιατί δεν θα μπορεί να στηριχτεί στις παραδοσιακές αξίες, αλλά θα πρέπει αναγκαστικά να εκφράσει αν όχι να προοιωνίσει το πνεύμα των καιρών. Ο Ουρανός λοιπόν είναι κατά μια έννοια ο «κοινωνικός νους» ή ακόμα καλύτερα το ατομικό συμβόλαιο με το συλλογικό ασυνείδητο. Δηλαδή το κομμάτι μέσα μας που συλλαμβάνει εκ των προτέρων εκείνο που πρέπει να μεταμορφωθεί σε προσωπικό επίπεδο, για να επιτρέψει τις αλλαγές ευρύτερα, και στην κοινωνία.
 
Ο Ουρανός και ο Κρόνος, πατέρας και γιος στη μυθολογική τραγωδία, συμβολίζουν το έμφυτο δυναμικό της ψυχής μας ώστε να βρει τον ιδανικό συμβιβασμό ανάμεσα στην ικανότητα της κοινωνικής προσαρμογής, χάρη στην οποία ο άνθρωπος αναπτύσσεται, και την ικανότητα να εκφράζει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά του με τρόπο ελεύθερο και φυσικό. Ο Ουρανός μας μαθαίνει ότι υπάρχει χώρος πέρα από τον Κρόνο και υπάρχει ελευθερία πέρα από τις δομές μας. Φτάνει να δημιουργήσουμε νέες αξίες και να επινοήσουμε νέους τρόπους να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε! Ο Δάσκαλος της αστρολογίας Χρίστος Ντούβλης θα σου πει όλη την αλήθεια για τη συναισθηματική σου ζωή. Κάλεσε τον στο 14788 ή στείλε ΝΤΟΥΒΛΗΣ στο 54848. Από την Κύπρο κάλεσε στο 900-19-303. *(Aναλυτικά οι χρεώσεις μας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.)
Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 27-04-2015 18:04:00