blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Ζώδια / Άρθρα για ζώδια
 
blank

Τα τσάκρα και το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Πως μπορείς να αποκαταστήσεις την ισορροπία στη ζωή σου;

 
Τα τσάκρα και το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Πως μπορείς να αποκαταστήσεις την ισορροπία στη ζωή σου;
Βαθμολόγησε
Score: 5  Ψήφοι: 6
 

Τι είναι τα τσάκρα και πως συνδυάζονται με την αστρολογία; Οι πλανήτες επηρεάζουν με αμέτρητους τρόπους το σώμα, τον νου και το συναίσθημά σου. Ένας από αυτούς είναι μέσα από τη σύνδεσή τους με το ενεργειακό σου πεδίο και συγκεκριμένα με τα τσάκρα, τους «υποσταθμούς» μέσα από τους οποίους διοχετεύεται η ζωτική σου ενέργεια. Να πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτές τις επιδράσεις και να αποκαταστήσεις όλες τις ισορροπίες στη ζωή σου.

Sponsored Links

Το ενεργειακό πεδίο των τσάκρα (chakra)

Σύμφωνα με την αρχαία ινδική θεωρία του ενεργειακού πεδίου που περιβάλλει και τροφοδοτεί με ζωτική δύναμη το ανθρώπινο σώμα, η κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας μέσα μας πραγματοποιείται με τη βοήθεια επτά σημαντικών (και αρκετών μικρότερης σημασίας) ενεργειακών κέντρων, που ονομάζονται τσάκρα και βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Τα τσάκρα, ονομασία που στα σανσκριτικά σημαίνει «τροχός», καθώς κατά κάποιο τρόπο στροβιλίζουν και προωθούν την ενέργεια, αποτελούν ένα είδος υποσταθμών ή μετατροπέων. Μέσα από αυτούς ρέει η κοσμική ενέργεια από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τσάκρα και αντίστροφα. Καθώς περνά στα κατώτερα τσάκρα, μετατρέπεται και παύει να έχει την αρχική καθαρή μορφή της. Έτσι, ο σκοπός είναι να εξασφαλίζει κανείς μέσα στο ενεργειακό του πεδίο την ανεμπόδιστη ροή της καθαρής ενέργειας, που εξασφαλίζει την καλύτερη κατάσταση του σώματος, του νου, αλλά και του πνεύματος.

Επειδή η Αστρολογία δεν είναι άσχετη από αυτή τη θεωρία, τα επτά τσάκρα έχουν αντιστοιχία και με τους πλανήτες. Οι πλανητικές ενέργειες και ποιότητες μεταδίδονται και μέσα από αυτά, συμπληρώνοντας το «παζλ» των επιρροών που δεχόμαστε από τα ουράνια σώματα σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Αν τα κατώτερα τσάκρα είναι μπλοκαρισμένα, τότε η ζωτική ενέργεια εμποδίζεται να ανεβεί και αυτά τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα εκδηλώνονται σαν ασθένεια σε ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, αν έχουμε μπλοκαρίσματα στα τσάκρα σημαίνει πως έχουμε χάσει τον συντονισμό μας με τη ζωτική δύναμη. Από τη στιγμή που τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα που ανταποκρίνονται στις δονήσεις, ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα εναρμονίσουμε και πάλι είναι μέσα από τη συνειδητή χρήση της δόνησης, της μουσικής και της κίνησης.

Μέσα από την αστρολογία μπορείς να κατανοήσεις τη σχέση ανάμεσα στα τσάκρα και τους πλανήτες. Αστρολογικά, το κάθε τσάκρα συνδέεται ή κυβερνάται από έναν πλανήτη. Σε ενεργειακό επίπεδο ο γενέθλιος χάρτης δεν απεικονίζει μόνο τη σχέση των πλανητών μεταξύ τους, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις των τσάκρα, καθώς και την κατάστασή τους. Στην ουσία έχεις το δικό σου ηλιακό σύστημα που καθοδηγεί την εξέλιξη της συνειδητότητάς σου μέσα από τα διαφορετικά ενεργειακά κέντρα των τσάκρα. Έχοντας αντιληφθεί την πλανητική ποιότητα του κάθε τσάκρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά είδη μουσικής, δονήσεων και κίνησης για να τα ενεργοποιήσεις.

Το 1ο τσάκρα και ο Κρόνος

Το πρώτο τσάκρα, που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, συνδέεται με τον Κρόνο. Αστρολογικά ο Κρόνος εκπροσωπεί την ικανότητα να γειωνόμαστε, έτσι ώστε να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας. Αν δεν έχεις αρκετή επιρροή Κρόνου στη ζωή σου, είσαι… φτερό στον άνεμο και αδυνατείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου. Για άλλους, η ανεπάρκεια του Κρόνου δημιουργεί τη δυσκολία να θέσουν τα προσωπικά τους όρια και να βρίσκουν το κέντρο τους. Αν πάλι ο Κρόνος σου είναι υπερβολικός, σε καθηλώνει σε μεγάλο βαθμό στα υλικά πράγματα και σε κάνει να αντιστέκεσαι στις αλλαγές από ανασφάλεια και φόβο.

Ένας από τους τρόπους να θεραπεύσεις το πρώτο τσάκρα είναι με το να συνδεθείς με τις ενέργειες της Γης. Επίσης μπορείς να περπατάς ξυπόλητος και να ακούς (ή να παίζεις!) κρουστά. Οι χαμηλές συχνότητες ενός τυμπάνου βοηθούν να ανοίγει και να ενεργοποιείται το πρώτο τσάκρα. Ακόμα, μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο παρόντες μέσα στο σώμα μας.

Το 2ο τσάκρα και ο Δίας

Το δεύτερο τσάκρα, που κυβερνάται από τον Δία, βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης, λίγο κάτω από τον αφαλό. Συνδέεται με τη σεξουαλικότητα, τη δημιουργικότητα και με το πώς διοχετεύουμε τη βασική ζωτική ενέργεια και τα συναισθήματά μας. Αστρολογικά, ο Δίας είναι ο πλανήτης που εκπροσωπεί τον τρόπο με τον οποίο επεκτείνεις τη συνειδητότητά σου. Αν κάποιος έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου καταπιεζόταν η σεξουαλικότητα και τα συναισθήματα, αυτό επηρεάζει άμεσα το δεύτερο τσάκρα και την αίσθησή του της επέκτασης. Αν καταπιέζεται ένας τομέας του δεύτερου τσάκρα, για παράδειγμα η σεξουαλικότητα, η επίδραση εξαπλώνεται και σε όλους τους άλλους: στο πάθος, στη δημιουργικότητα, στην έκφραση των βαθιών συναισθημάτων. Όταν το δεύτερο τσάκρα είναι ανοιχτό, βρισκόμαστε σε επαφή με την πρωταρχική ζωτική μας δύναμη, γνωστή και ως ενέργεια κουνταλίνι. Αυτή είναι η βασική ηλεκτρομαγνητική δύναμη που ζωντανεύει το σώμα και όταν εκφράζεται ελεύθερα δημιουργεί μαγνητισμό, πάθος και αληθινή δημιουργικότητα στη ζωή.

Το μυστικό για να αφυπνίσεις την ενέργεια του δεύτερου τσάκρα είναι να κάνεις την ενστικτώδη ενέργειά σου να κινηθεί και να ανοίξεις και να επεκτείνεις το εύρος των κινήσεων της λεκάνης σου. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για κάτι τέτοιο είναι ο χορός, ιδίως ο ανατολίτικος (και το τσιφτετέλι, φυσικά!) και ο αφρικάνικος.

Το 3ο τσάκρα, ο Άρης και ο Πλούτωνας

Το τρίτο τσάκρα βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα, λίγο πάνω από τον αφαλό και θεωρείται η έδρα της προσωπικής μας δύναμης. Ο Άρης, ο πλανήτης που συνδέεται με την ατομική θέληση και ο Πλούτωνας, ο πλανήτης της συλλογικής θέλησης, κυβερνούν από κοινού το τρίτο τσάκρα. Τα θέματά του έχουν να κάνουν με τη δύναμη, τον έλεγχο, την εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας και την αίσθηση της προσωπικής ενδυνάμωσης. Το μπλοκάρισμα του τρίτου τσάκρα μπορεί να εκδηλώνεται με το νιώθει κανείς πως αδυνατεί να πάρει αποφάσεις, δεν εμπιστεύεται το ένστικτό του και χειραγωγείται ή θυματοποιείται από τους άλλους. Αν πάλι αυτό το τσάκρα υπερλειτουργεί, οδηγεί σε ελεγκτική συμπεριφορά, εκφοβισμό, οργή ή βία.

Ολυμπία1

Ολυμπία2

Είναι σημαντικό να μάθει κανείς να αποβάλλει τον φόβο του και τη μανία του να ελέγχει τα πάντα. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει πολύ στο άνοιγμα του τρίτου τσάκρα σαν μια μη-λεκτική μορφή επικοινωνίας που παρακάμπτει τον γνωστικό νου και επηρεάζει άμεσα τα βαθύτερα συναισθήματά μας. Πολλοί άνθρωποι, που μονίμως θέλουν να ελέγχουν τα αισθήματά τους, διαπιστώνουν ότι συγκινούνται μέχρι δακρύων από ορισμένα είδη μουσικής. Ανακαλύπτοντας τη μουσική που μιλά στην καρδιά σου, βρίσκεις ένα τρόπο να συνδιαλλαγείς με τα πιο βαθιά συναισθήματα θυμού, θλίψης και οργής που συχνά παγιδεύονται στο τρίτο τσάκρα. Καθώς αυτά αποκαλύπτονται και αφήνονται να εκφραστούν, το τρίτο τσάκρα μπορεί να ανθίσει και η ενέργεια που έχει διοχετευθεί στον έλεγχο να ανακατευθυνθεί σε πιο ουσιαστικές μορφές αυτοέκφρασης και δημιουργικότητας.

Το 4ο τσάκρα, η Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας

Το τέταρτο τσάκρα, που βρίσκεται στο στέρνο, στο ύψος της καρδιάς, κυβερνάται από τον πλανήτη Αφροδίτη. Η Αφροδίτη εκπροσωπεί όσα εκτιμάμε, όσα μας παθιάζουν και την ικανότητα να μοιραζόμαστε την αγάπη ανιδιοτελώς. Η υψηλότερη «επιστασία» του τέταρτου τσάκρα μπορεί να αποδοθεί στον Ποσειδώνα, καθώς αυτός εκπροσωπεί τη διαδικασία του να ξεπερνάμε την ατομικότητά μας και να ενσωματωνόμαστε στο πνεύμα της θεϊκής αγάπης. Το τέταρτο τσάκρα είναι η γέφυρα ανάμεσα στα κατώτερα και στα ανώτερα τσάκρα. Λέγεται ότι η κοινωνία μας είναι στραμμένη κυρίως στα ζητήματα των τριών κατώτερων τσάκρα: το χρήμα, το σεξ και τη δύναμη. Καθώς καθαρίζουμε τις ψυχολογικές προσκολλήσεις μας σε αυτά, αρχίζουμε να ανοιγόμαστε στις επεκτατικές ιδιότητες των ανώτερων τσάκρα. Αν το τέταρτο είναι μπλοκαρισμένο, πιθανόν κάποιος να τρέφει τον φόβο μήπως δεν αγαπιέται, ή τον φόβο να δώσει και να δεχτεί αγάπη. Μπορεί επίσης να κολλά σε σχέσεις που δεν τον καλύπτουν συναισθηματικά.

Το μυστικό για να γιατρέψεις το τσάκρα της καρδιάς είναι να αναπτύξεις τη συμπόνια, την αφοσίωση και την αίσθηση της σύνδεσης με τους άλλους. Η μουσική, ιδίως τα τραγούδια πνευματικού χαρακτήρα, όπως οι γρηγοριανοί ύμνοι ή τα μάντρα, μπορούν να ανοίξουν την καρδιά και να διώξουν την αίσθηση της αποξένωσης.

Το 5ο τσάκρα, ο Ερμής και ο Χείρωνας

Το πέμπτο τσάκρα, που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, κυβερνάται από τον Ερμή, τον πλανήτη που εκπροσωπεί όλες τις μορφές επικοινωνίας και τον Χείρωνα, το ουράνιο σώμα που εκφράζει το αρχέτυπο δασκάλου-μαθητή. Μέσα από αυτό αναπτύσσουμε την προσωπική έκφραση και την ικανότητα να δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα. Αν το πέμπτο τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο, πιθανόν να φοβόμαστε να διεκδικήσουμε πράγματα ή να λέμε σταράτα τη γνώμη μας. Μπορεί ακόμα να δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τις ανάγκες ή τα συναισθήματα που βιώνουμε. Άλλη μια συνηθισμένη εκδήλωση του μπλοκαρίσματος του πέμπτου τσάκρα είναι η δυσπιστία στην ικανότητα να δημιουργούμε τις ζωές μας όπως τις θέλουμε. Αν κάποιος έχει μεγαλώσει χωρίς να έχει λόγο στις επιλογές που γίνονταν για εκείνον ή δεχόταν τον χλευασμό γι’ αυτές, πιθανό να πάψει να πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης θέλησης και της φωνής του.

Είναι επιτακτικό να θεραπεύσεις το πέμπτο τσάκρα αν θέλεις να ανοιχτείς στη διαισθητική επίγνωση που προέρχεται από το έκτο και το έβδομο τσάκρα. Αν το πέμπτο είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να είσαι υπερβολικά εγκεφαλικός και να μην ανοίγεσαι στις ανεπαίσθητες, διαισθητικές πληροφορίες που σου διοχετεύονται από τα δύο υψηλότερα τσάκρα. Σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές επιλογές, το να τραγουδάς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανοίξεις το πέμπτο τσάκρα.

Μια και πολλοί άνθρωποι, με το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα, έχουν στην κυριολεξία «χάσει τη φωνή τους», η πιο αποτελεσματική μέθοδος να την ξαναβρείς είναι να την κάνεις να δονηθεί με τον ήχο. Ιδίως τραγουδώντας τη συλλαβή «Ομ», που σύμφωνα με τις αρχαίες φιλοσοφίες της Ανατολής είναι ο πρωταρχικός ήχος του Σύμπαντος, εκείνος που έκανε να εκδηλωθεί κάθε υλική μορφή. Αλλά και το ψάλσιμο του χριστιανικού «Αμήν» έχει μια παρεμφερή επίδραση. Ή μπορείς απλά να τραγουδάς την κλίμακα του ντο (όλες τις νότες διαδοχικά, ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι-ντο), κάτι που όχι μόνο θα διώξει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα της έκφρασης, αλλά και θα βελτιώσει τις τραγουδιστικές σου ικανότητες.

Το 6ο τσάκρα, ο Ήλιος και η Σελήνη

Το έκτο τσάκρα, που βρίσκεται στο μέσον του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια, συγκυβερνάται από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Συνδέεται με τις υψηλότερες νοητικές μας ικανότητες της ενδοσκόπησης, της αυτοεξέτασης, της αντίληψης και της διαίσθησης. Σύμφωνα με την παράδοση, το έκτο τσάκρα έχει δύο πόλους: Ο πόλος της Σελήνης, που βρίσκεται στον προμήκη μυελό, μέσα στο κρανίο εκεί όπου καταλήγει η σπονδυλική στήλη, είναι το σημείο όπου λαμβάνουμε την «ανάσα του Θεού» ή συμπαντική ενέργεια. Ο Ήλιος, ο ενεργητικός πόλος, που βρίσκεται στο τρίτο μάτι, είναι το σημείο όπου εκφράζουμε αυτή την ενέργεια μέσα από το όχημα της ατομικότητάς μας. Το μπλοκαρισμένο έκτο τσάκρα μπορεί να εμφανίζεται σαν ένας φόβος να κοιτάξουμε μέσα μας ή να χρησιμοποιήσουμε τις διαισθητικές μας ικανότητες ή σαν αδυναμία να ακούμε την εσωτερική μας καθοδήγηση. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ημικρανίες, άγχος, κατάθλιψη και δυσκολίες μάθησης.

 Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ανοιχτεί το έκτο τσάκρα είναι ο διαλογισμός, ο οραματισμός και η επαφή με το βασίλειο της φαντασίας μέσα από τα όνειρα. Αυτό το άνοιγμα μπορεί να διευκολυνθεί με τη βοήθεια της μουσικής εκείνης που διεγείρει τη φαντασία και την ονειροπόληση, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί χαλάρωση. Υπάρχουν επίσης ειδικές μουσικές (τις βρίσκεις σε CD αλλά και στο Youtube) που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί στη συχνότητα των κυμάτων Άλφα, Δέλτα και Θήτα, αυτό δηλαδή που επιτυγχάνει και ο βαθύς διαλογισμός.

Το 7ο τσάκρα και ο Ουρανός

Τέλος, το έβδομο τσάκρα βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Το τσάκρα της κορυφής θεωρείται σαν ένα σημείο εισόδου της ζωτικής ενέργειας και εκπροσωπεί τη σύνδεσή μας με τη συμπαντική συνειδητότητα. Συνδέεται με τον πλανήτη Ουρανό, καθώς εκείνος ταυτίζεται με το συμπαντικό ρεύμα ενέργειας που τρέφει τον νου, το σώμα και το πνεύμα. Σύμφωνα με την ινδική φιλοσοφία και αστρολογία, ο Ουρανός εκπροσωπεί την ενέργεια Κουνταλίνι που «φωλιάζει» στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο πρώτο τσάκρα. Καθώς αφυπνίζεται κάποιος και ανοίγει το κάθε τσάκρα του, η ενέργεια Κουνταλίνι ανεβαίνει μέσα στη σπονδυλική στήλη και ενεργοποιεί το έβδομο τσάκρα, οδηγώντας στη φώτιση. Μια γεύση αυτής της αίσθησης έρχεται σε πολλούς ανθρώπους στη διάρκεια του οργασμού, καθώς και τότε η κουνταλίνι ανεβαίνει στα υψηλότερα τσάκρα. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε μετά το σεξ, καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι στη διοχέτευση τόσο μεγάλης ποσότητας ενέργειας στα ανώτερα κέντρα και η υπερφόρτισή τους οδηγεί σε υπνηλία.

Αν έχουμε μπλοκαρίσματα στο έβδομο τσάκρα αυτό μπορεί να εκδηλώνεται σαν πεσμένη ζωτική ενέργεια, έλλειψη εμπιστοσύνης στην ιδέα ότι μας στηρίζει μια ανώτερη δύναμη ή με την αίσθηση πως λείπει η κατεύθυνση και το νόημα από τη ζωή μας. Το ενδιαφέρον με το έβδομο τσάκρα είναι ότι αποτελεί τον αντίθετο πόλο του πρώτου τσάκρα και έτσι μπορεί να ανοιχτεί και παράλληλα με αυτό. Οι αναπνευστικές ασκήσεις, ιδίως εκείνες της γιόγκα, βοηθούν στο άνοιγμα του έβδομου τσάκρα ενισχύοντας την ικανότητά μας να τροφοδοτούμαστε με ενέργεια μέσω της κορυφής του κεφαλιού. Καθώς γινόμαστε ένα πιο ενισχυμένο κανάλι ενέργειας, αντέχουμε και την επιπλέον φόρτιση της ενέργειας γιατί το σώμα μας δεν αντιστέκεται πια, με αποτέλεσμα να αποκτούμε περισσότερη διαύγεια και ζωτικότητα.

Με το άνοιγμα των κατώτερων τσάκρα μέσα από την κίνηση και τον ήχο, απελευθερώνουμε την ενέργεια κουνταλίνι που «κοιμάται» στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Με άλλα λόγια, το να ανοίξει κάποιος τα ανώτερα τσάκρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσει ή να παραλείψει τα κατώτερα τσάκρα, θεωρώντας ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο πνευματικό κομμάτι της εξέλιξής του. Αντίθετα, χρειάζεται να λειτουργεί όλη η αλυσίδα των τσάκρα για να έχουμε την ικανότητα να βιώνουμε τα ανώτερα στάδια της συνειδητότητας με έναν γειωμένο τρόπο, σαν ενσαρκωμένες οντότητες.

Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 25-05-2015 08:54:00