blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Ζώδια / Άρθρα για ζώδια
 
blank

Οι εμμονές των ζωδίων και πως δρουν περιοριστικά στη ζωή.

 
Οι εμμονές των ζωδίων και πως δρουν περιοριστικά στη ζωή.
Βαθμολόγησε
Score: 5  Ψήφοι: 6
 
Sponsored Links

Τα ζώδια και οι προκαταλήψεις τους

Είναι μερικές ιδέες που έχουμε για τη ζωή, εμμονικές προκαταλήψεις, που αντί να χρησιμεύουν σαν οδηγοί, περιορίζουν την ελευθερία μας. Η σύγχρονη ψυχολογία τις ονομάζει περιοριστικές πεποιθήσεις. Είναι τόσο βαθιά εντυπωμένες μέσα μας, που σχεδόν δεν τις συνειδητοποιούμε. Απλώς λειτουργούμε αυτόματα με βάση αυτές. Ορισμένες μας τις φόρτωσε το οικογενειακό μας περιβάλλον, άλλες η κοινωνία, άλλες οι εμπειρίες των παλιών αποτυχιών μας. Απ’ όπου και να προέρχονται, το μόνο που μας κάνουν είναι να μας εμποδίζουν να γευτούμε τη ζωή. Να φοβόμαστε να αναλάβουμε δράση και να κυνηγήσουμε τους στόχους μας, επειδή αυτές μας ψιθυρίζουν στο αυτί ότι δεν γίνεται, δεν θα πετύχει, δεν θα τα καταφέρουμε. Κι έτσι, αντί να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα πάθη, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρά μας, καθοριζόμαστε από τον φόβο.
 
Το αποτέλεσμα; Αποφασίζοντας με βάση τις περιοριστικές πεποιθήσεις, στερούμαστε τη δύναμή μας και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Για να έχουμε όλα όσα επιθυμούμε, πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και όχι να το αποκλείουμε εκ των προτέρων, όπως καταλήγει να συμβαίνει.
 
Είναι διαφόρων ειδών οι περιοριστικές πεποιθήσεις, για κάθε τομέα της ζωής. Και το κάθε ζώδιο έχει το δικό του μερίδιο και τις δικές του… διακρίσεις σε αυτό τον τομέα. Εσένα ποιες είναι οι δικές σου; Διάβασε εδώ μερικές από τις πιο συνηθισμένες, καθώς και τα ζώδια που έχουν συχνότερα την τάση να τις ακολουθούν.
 
«Προχώρα εκ του ασφαλούς»
Τα γήινα ζώδια, Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως, αλλά και οι Καρκίνος και Ζυγός σε κάποιο βαθμό, θέλουν να βαδίζουν σε στέρεο έδαφος. Ωστόσο τα καλύτερα πράγματα στη ζωή έχουν και το ρίσκο τους. Βαδίζοντας εκ του ασφαλούς, αφενός δεν αποκλείεις όλους τους κινδύνους και, αφετέρου, χάνεις ευκαιρίες που θα έκαναν τη ζωή σου συναρπαστική, επιτυχημένη, γεμάτη. Κάποιοι περνάνε όλα τους τα χρόνια χωμένοι πίσω από ένα θλιβερό γραφείο και άλλοι αλλάζουν εκατό δουλειές και φτάνουν στα πέρατα του κόσμου. Ποιοι πιστεύεις ότι θα μετάνιωναν για τον τρόπο που έζησαν, κάνοντας στο τέλος έναν απολογισμό; Κι όμως, παρόλα αυτά, η απατηλή αίσθηση της ασφάλειας καθορίζει πολλές ζωές.
 
« Ο έρωτας πληγώνει»
Ο συναισθηματικός Καρκίνος, ο φευγάτος Υδροχόος και ο μη-μου-άπτου Ιχθύς βλέπουν συχνά την αγάπη σαν μια δυνητική πηγή πόνου. Στην πραγματικότητα όμως εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Γιατί η αληθινή αγάπη δεν εμπεριέχει πόνο. Μπορεί να μένεις σε μια φθοροποιό σχέση, επειδή θεωρείς δεδομένο πως στον έρωτα η χαρά πάει εναλλάξ με τη λύπη. Λάθος. Κάθε άνθρωπος δικαιούται και πρέπει να διεκδικεί σχέσεις που βασίζονται στην ψυχική ευγένεια και στην συμπόνια. Κάποιος που σε πληγώνει δεν σε αγαπά και ούτε είναι άξιος της αγάπης σου.
 
«Το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο»
Και η προέκταση αυτού, «οπότε δεν πειράζει που δεν το έχω, γιατί δεν θα με διαφθείρει». Ο Τοξότης, ο Υδροχόος και ο Ιχθύς, η ιδεαλιστική τριάδα, πιθανόν να κολλάνε με αυτή την αντίληψη. Θα μπορούσε να τους κάνει παρέα και ο Παρθένος, ο μανιακός με τις αρχές του. Όμως, παρόλο που μπορεί κάλλιστα να είσαι ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος χωρίς να έχεις πολλά χρήματα, η ιδέα ότι ο πλούτος θα σε χαλάσει, απλώς σε εμποδίζει να τον αποκτήσεις. Μπορεί πολλοί να πλουτίζουν με… λαμογιές, αλλά υπάρχουν και τρόποι να το κάνεις χωρίς να πουλήσεις την ψυχή σου, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Αλλά αν ξεκινάς θεωρώντας ανήθικο το χρήμα, υψώνεις εμπόδια ανάμεσα σε σένα και σε όλες τις συγκυρίες που θα σε οδηγούσαν να το αποκτήσεις.
 
«Ο καλός σύντροφος στη ζωή είναι λαχείο»
…Και πόσες πιθανότητες έχεις να πετύχεις τον πρώτο λαχνό; Λίγες, έτσι δεν είναι; Ο Κριός, ο Δίδυμος και ο Τοξότης είναι προδιατεθειμένοι να δοκιμάσουν όσες φορές χρειάζεται, για να πετύχουν το… 10 το καλό. Ή και βολεύονται με αυτή την ιδέα, καθώς τους διευκολύνει στο να πετάνε από σχέση σε σχέση σαν την πεταλουδίτσα στα άνθη του αγρού. Φυσικά, αν θέλεις να μαζέψεις εμπειρίες, δικαίωμά σου. Όμως είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις των ανθρώπων που γνωρίστηκαν στα μαθητικά ή τα φοιτητικά τους χρόνια και έμειναν μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα, που αναιρούν αυτή την αντίληψη.
 
«Τι τα θες, άμα γεράσει ο άνθρωπος…»
Ο Δίδυμος που θέλει να νεάζει αιωνίως και το ωραιοπαθές ντουέτο Λέων και Ζυγός είναι από τα ζώδια που πιστεύουν στο στερεότυπο πως η ζωή είναι για τους νέους και όποιος γερνά είναι περίπου τελειωμένος. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το «είσαι όσων χρονών πιστεύεις» και όσοι μεγαλώνουν με αυτή την πεποίθηση, ωριμάζουν όμορφα χωρίς να γερνούν. Άσε που, από την άλλη, ακόμα και εκείνοι που υποτίθεται ότι φοβούνται τα γηρατειά, δεν θα πάψουν ποτέ να προσπαθούν να παρατείνουν τη ζωή τους όσο γίνεται, έστω και κακήν-κακώς.
 
« Η ομορφιά περνάει και χάνεται»
 Ο Ταύρος και ο Ζυγός με την κυρίαρχη Αφροδίτη τους, και ο Λέων με την επιδειξιμανία του δίνουν πάντα σημασία στην εξωτερική εμφάνιση. Έως και υπέρμετρη καμιά φορά. Όμως η ομορφιά είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Η προσπάθεια να την προσαρμόσεις σε κάποιους αντικειμενικούς, υποτίθεται, αισθητικούς κανόνες είναι άνευ ουσίας και οι μόδες έρχονται και παρέρχονται. Κι επίσης η αληθινή ομορφιά είναι εκείνη που πηγάζει από την ψυχή και αντανακλά ακόμα και στο πιο ρυτιδιασμένο πρόσωπο. Αλλά αν ματαιοπονείς σε όλη σου τη ζωή προσπαθώντας να συγκρατήσεις τη φυσική φθορά του χρόνου, αυτό δεν θα προλάβεις να το μάθεις ποτέ.
 
«Αυτά τα κάνουν μόνο οι τρελοί»
Η περίφημη λογική μπαίνει μπροστά και βάζει φρένο σε όλες τις παρορμήσεις. Μπορείς να φανταστείς έναν Ταύρο, Παρθένο ή Αιγόκερω να εγκαταλείψει τα πάντα για να ακολουθήσει τον έρωτά του στον τρίμηνο διάπλου της Μεσογείου με ιστιοφόρο; Ακόμα κι αν η διαίσθησή του φωνάζει «καν’ το»; Όχι. Θα κάτσει να το σκεφτεί από χίλιες μεριές. Και στο μεταξύ το πλοίο θα έχει φύγει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Παρόλα αυτά, πολλές φορές αποφάσισες πράγματα βασισμένα στο καθαρό σου ένστικτο που αποδείχθηκαν σωστά αλλά και σωτήρια. Αν αισθάνεσαι μια ισχυρή παρόρμηση να κάνεις κάτι, όρμησε, κι άσε τη λογική σου να παραμιλάει.
 
« Στη ζωή είναι όποιος φάει πρώτος τον άλλο»
Αυτό πάει στα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά άτομα, όπως είναι συνήθως οι Κριοί και οι Σκορπιοί. Και από την άλλη, τρομοκρατεί τους Καρκίνους και τους Ιχθείς. Αν όμως πιστεύεις κάτι τέτοιο, μάλλον έχεις την ατυχία να πέφτεις διαρκώς σε λάθος ανθρώπους. Και να καταλήγεις μάλιστα να πείθεσαι ότι αυτή η τοξική συμπεριφορά είναι η φυσιολογική. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να βρεις ευκαιρίες να συνυπάρχεις με άτομα και σε περιβάλλοντα όπου όλοι λειτουργούν και συνεργάζονται, χωρίς λυσσαλέο ανταγωνισμό και πισώπλατα μαχαιρώματα.
 
«Η ωριμότητα έρχεται με τα χρόνια»
Ο Παρθένος και ο Αιγόκερως έχουν μια τάση να πιστεύουν πως με τα χρόνια «πήζει» το μυαλό και η ηλικία είναι για εκείνους ένα σοβαρό κριτήριο για να εκτιμούν την ωριμότητα κάποιου. Η πραγματικότητα όμως το καταρρίπτει αυτό. Βλέπεις σαραντάρηδες να συμπεριφέρονται σαν τον πιο ανόητο έφηβο και παιδιά με απίστευτη ωριμότητα. Το ότι έχει γεράσει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα πως κουβαλά όλη τη σοφία της ζωής. Γι’ αυτό και το σημαντικό είναι να λαβαίνεις υπόψη κάθε συμβουλή που «μιλά» στην ψυχή σου, ανεξάρτητα από την ηλικία εκείνου που σου τη δίνει.
 
«Αν δεν σπουδάσεις να πάρεις ένα χαρτί, δεν πετυχαίνεις στη ζωή»
Αυτό αρέσει στα κουλτουριάρικα ζώδια, τον Δίδυμο, την Παρθένο και τον Τοξότη, καθώς και στον παραδοσιακό Αιγόκερω. Βέβαια στην πράξη πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο, όπως ο Στιβ Τζομπς, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παράτησαν τις σπουδές τους και ασχολήθηκαν απλώς με το πάθος τους. Ενώ από την άλλη, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι πήραν τα διπλώματα και τα έκαναν… κορνίζα. Η επιτυχία προέρχεται από την ουσιαστική γνώση, την αγάπη, την εργατικότητα, την επιμονή, το επικοινωνιακό χάρισμα και σε κάποιο βαθμό τις καλές συγκυρίες. Πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με ένα ή και περισσότερα κομμάτια χαρτί που γράφουν το όνομά σου.
 
« Άσε και κανένα κομπόδεμα στην άκρη»
Ο Ταύρος, ο Καρκίνος και ο Αιγόκερως είναι τα ζώδια με τα οποία οι ασφαλιστές κάνουν χρυσές δουλειές. Η προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα… γεράματά τους (αλλά και τα νιάτα τους) μπορεί να τους οδηγήσει στην επικράτεια της τσιγκουνιάς. Η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι να περνά ο μήνας και να μην καταφέρνουν να βάλουν κάτι στην άκρη. Μπορεί οι εμπειρίες της ελληνικής πραγματικότητας να μας κατέδειξαν ότι η οικονομική ασφάλεια είναι μια ουτοπία, αφού το χρήμα όπως έρχεται έτσι και χάνεται. Όμως μερικοί άνθρωποι, παρά τον υποτιθέμενο ρεαλισμό τους, πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορεί να την κατακτήσουν.
 
«Μόνο βάζοντας τα δυνατά σου θα τα καταφέρεις»
 Ο Κριός, ο Παρθένος, ο Σκορπιός και ο Αιγόκερως είναι οι οπαδοί της υπέρτατης προσπάθειας. Και θεωρώντας ότι με έναν αυτοματισμό του σύμπαντος θα πρέπει να αμειφθούν με επιτυχία αντίστοιχη με τον κόπο που κατέβαλαν, συχνά βρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Μερικές φορές το να προσπαθείς υπερβολικά σαμποτάρει την επιτυχία σου. Φαντάσου να πηγαίνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά ή σε ραντεβού με ένα πρόσωπο που θέλεις να κατακτήσεις και να είσαι αγχωμένος, σφιγμένος, νευρικός. Και να κάνεις τη χείριστη εντύπωση… Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να παλεύεις σαν μανιακός. Είναι όπως όταν είσαι μέσα στη θάλασσα, όσο πιο χαλαρά αφήνεσαι τόσο καλύτερα επιπλέεις.
Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 19-04-2016 09:00:00