blank
Βρίσκεστε Eδώ>> Ζώδια / Άρθρα για ζώδια
 
blank

Τα ζώδια, η αγάπη και η συναισθηματική προσκόλληση!

 
Τα ζώδια, η αγάπη και η συναισθηματική προσκόλληση!
Βαθμολόγησε
Score: 5  Ψήφοι: 22
 

Εκφράσεις όπως «ζω για να σ’ αγαπώ», «δεν κάνω στιγμή χωρίς εσένα» ή «αν μου φύγεις θα χαθώ» θεωρούνται από τις πιο συγκινητικές δηλώσεις έρωτα. Και σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτως ζωδίου, τις έχουμε πει. Ή χαρήκαμε ακούγοντάς τις. Στην πραγματικότητα όμως, εκφράζουν μια συναισθηματική προσκόλληση που μπορεί να φαίνεται γλυκιά, αλλά στην πορεία μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση.

Sponsored Links

Τα ζώδια και η προσκόλληση στην αγάπη

Μια ουσιαστική και ώριμη σχέση βασίζεται στην ένωση δύο ατόμων που είναι αυτάρκη και ελεύθερα. Είναι μαζί γιατί το θέλουν και όχι από ανάγκη, επειδή δηλαδή δεν μπορούν να ζήσουν διαφορετικά. Πιθανόν, η εξάρτηση να δείχνει σαν η απόλυτη μορφή έρωτα, όμως στην πραγματικότητα κρύβει πολλά αρνητικά αισθήματα: τον φόβο, την κτητικότητα, την ανασφάλεια. Αυτό το είδος του συναισθήματος είναι βαθύτατα εγωιστικό. Σε κάνει να θέλεις να γραπώσεις τον άλλο, να πάρεις από εκείνον και ταυτόχρονα να τον κάνεις εξίσου εξαρτημένο από σένα, όπως εσύ από αυτόν. Να τον δέσεις για να τον έχεις εξασφαλισμένο.

Αγάπη όμως είναι εκείνη που υποστηρίζει το υψηλότερο καλό για σένα και για τον σύντροφό σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ελέγχεις ή να κατέχεις τον άλλο. Η αγάπη έχει να κάνει με το να δίνεις και να μοιράζεσαι, όχι να παίρνεις. Η αγάπη δεν είναι… ζήτουλας. Όταν αγαπάς κάποιον, εκτιμάς βαθύτατα τα ουσιαστικά του χαρίσματα, τα χαρίσματα εκείνα που δεν χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Που δεν έχουν να κάνουν με τα επιφανειακά προσόντα της ομορφιάς, του χρήματος, των τίτλων και της εξουσίας, αλλά με τις βαθύτερες ποιότητες της καρδιάς και της ψυχής.

 

Η πρόκληση της αληθινής αγάπης είναι ότι δεν γίνεται να επιθυμείς να σου τη δώσουν και ταυτόχρονα να ισχυρίζεσαι ότι τη νιώθεις. Όταν εστιάζεσαι στο να πάρεις αγάπη, καταλήγεις με μια σφιγμένη καρδιά και μια ελεγκτική συμπεριφορά που τελικά την αφήνουν απ’ έξω. Με την αληθινή αγάπη εστιάζεσαι στο να την προσφέρεις εσύ και στο να μαθαίνεις τι σημαίνει να αγαπάς και τον εαυτό σου και τον άλλο σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό ανοίγει την καρδιά. Όταν επιλέγεις σταθερά να είσαι γεμάτος αγάπη προς εσένα και τους άλλους, βιώνεις τον αληθινό έρωτα.

 

Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, τη δική σου υπέροχη ύπαρξη, δεν μπορείς να δεις την ομορφιά σε μια άλλη ύπαρξη και να την αγαπήσεις. Από την έλλειψη αγάπης προς εμάς πηγάζουν όλες οι εξαρτήσεις. Γιατί, μη βλέποντας και εκτιμώντας εμάς, προσκολλιόμαστε συναισθηματικά στην επιθυμία να πάρουμε αγάπη για να αγαπήσουμε κυρίως τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Αγαπώντας ουσιαστικά πρώτα εσένα, θα είσαι λιγότερο ευάλωτος στο να επιδιώκεις την προσοχή και την επιδοκιμασία κάποιου άλλου. Όταν «σου» δίνεις την προσοχή και την επιδοκιμασία που χρειάζεσαι, είναι πιο εύκολο να διακρίνεις και πότε ο άλλος νοιάζεται αληθινά για αυτό που είσαι στο βάθος και στην ουσία σου. Το μυστικό για να ερωτεύεσαι αληθινά και να μένεις ερωτευμένος είναι πρώτα να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου.

 

Ποιος το κατέχει όμως; Στην πράξη όλοι μας πάμε από σχέση σε σχέση, προσπαθώντας να πετύχουμε τον μαγικό σύντροφο που δεν θα κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να μας επιβεβαιώσει. Γι’ αυτό και δεν τα καταφέρνουμε. Η συναισθηματική προσκόλληση είναι η μεγαλύτερη παγίδα σε όλες τις σχέσεις, ερωτικές, γονικές, φιλικές. Και στο κάθε ζώδιο έχει το δικό της πρόσωπο. Ας δούμε ποιο είναι αυτό, με την προοπτική να το ξεπεράσουμε.

 

ΚΡΙΟΣ

Σαν ένας από τους πιο ηγετικούς χαρακτήρες του ζωδιακού, ο Κριός θέλει να γίνονται πάντα τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Μόνο που μερικές φορές αυτό δεν αφορά όσα κάνει ο ίδιος, αλλά και τις υποθέσεις των άλλων. Ιδίως αν έχει μαζί τους μια πιο στενή σχέση και για την ακρίβεια, ερωτική. Γι’ αυτό το ζώδιο η συναισθηματική προσκόλληση εκφράζεται μέσα από την επιθυμία του να φέρει το πρόσωπο που ερωτεύτηκε στα δικά του μέτρα και σταθμά. Το να βλέπει τον άλλο σαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, καταλήγει σε μια διαρκή προσπάθεια για επιβολή απόψεων και έλεγχο, που δεν αφήνει τελικά κανέναν από τους δυο ευχαριστημένο.

 

ΤΑΥΡΟΣ

Ο Ταύρος θεωρείται κτητική προσωπικότητα και στον έρωτα αυτό φαίνεται ακόμα πιο έντονα. Το αγαπημένο του είδος σχέσης είναι εκείνο όπου γίνεται με το ταίρι του κάτι σαν… σιαμαίος αδελφός. Βρίσκονται παντού και πάντα μαζί. Και όπως συχνά οι σιαμαίοι δεν επιβιώνουν χωριστά, έτσι και για τον Ταύρο το «δεν ζω χωρίς εσένα» είναι η απόλυτη ένδειξη του έρωτά του. Πλην όμως και της συναισθηματικής του προσκόλλησης. Για μια ώριμη σχέση χρειάζονται δυο ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Τα δύο… μισά στην προκειμένη περίπτωση δεν κάνουν ένα. Κι όπου υπάρχει τέτοια εξάρτηση, ώστε η ζωή του ενός να κρέμεται από τον άλλο, δεν είναι αγάπη αλλά ανάγκη. 

.

.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Το μυαλό του Διδύμου κάνει άλματα, πράγμα αξιοθαύμαστο όσο και, στην περίπτωση του έρωτα που μας ενδιαφέρει, επικίνδυνο. Βρίσκεται συχνά στον αέρα (είναι και ποιότητα του ζωδίου του αυτή) χάνοντας επαφή με τη γη. Εν προκειμένω, με την πραγματική φύση του ερωτικού του συντρόφου. Με κάθε καλή προαίρεση, προβάλλει επάνω του όλα τα υπέροχα χαρακτηριστικά που έχει στο μυαλό του. Από αυτή την άποψη, όταν ένας φουλ ερωτευμένος Δίδυμος γεμίζει με τα πιο εξωφρενικά κομπλιμέντα το αγαπημένο του πρόσωπο, δεν λέει ψέματα. Έτσι το βλέπει. Όμως ό,τι ανεβαίνει πρέπει και να κατέβει, και όταν αρχίζει η προσγείωση, μπορεί να καταλήξει σε… συντριβή.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο Καρκίνος είναι τρυφερό ζώδιο και θεωρείται καλός σύντροφος σε μια σχέση. Επειδή όμως πάντα υπάρχει και ένα «αλλά», αυτό προέρχεται από την τάση του εν λόγω ζωδίου να παραδίδει στον άλλο τα… κλειδιά του σπιτιού του, του αυτοκινήτου του, της καρδιάς του, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την καλή συντήρηση όλων αυτών. Είναι η καλύτερή του, το να αποθέσει αλλού την ευθύνη της ευτυχίας, της ασφάλειας, αλλά και της προσωπικής του αξίας. Τα πάντα εξαρτώνται από τον άλλο και φυσικά, αυτό καθιστά τη συναισθηματική κατάσταση του Καρκίνου μέσα στη σχέση αρκετά επισφαλή. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνεται δυστυχισμένος με τη μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα.

 

ΛΕΩΝ

Ο Λέων είναι το πιο επιρρεπές στις κολακείες ζώδιο, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτόν μια αιτία εξάρτησης. Ζει για να ακούει πόσο σπουδαίος, όμορφος, έξυπνος και σέξι είναι. Και αν αυτές οι διαβεβαιώσεις προσφέρονται από το αγαπημένο πρόσωπο, με λόγια και έργα, είναι η καλύτερή του: 2 σε 1. Αυτό, ενώ από μόνο του δεν θα αποτελούσε ζήτημα, τον κάνει να συγχέει τα αληθινά του συναισθήματα με το πόσο ωραία νιώθει με τον άλλο, όχι επειδή είναι μαζί, αλλά για εκείνο που εισπράττει από την παρουσία του. Είναι ένα εγωιστικό, αδηφάγο αίσθημα, που μοιάζει με μια μαύρη τρύπα. Απλώς καταπίνει και χρειάζεται διαρκή τροφοδότηση για να διατηρείται.

 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο Παρθένος δεν προσκολλάται σε ένα πρόσωπο. Προσκολλάται στη λίστα με τα χαρίσματα αυτού του προσώπου. Μια νοερή λίστα που ο ίδιος είχε καταστρώσει εκ των προτέρων, λες και επρόκειτο για περιγραφή θέσης σε αγγελία «Ζητούνται». Και από τη στιγμή που βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο, θα επιμείνει στη σχέση μέχρις εσχάτων, παραμερίζοντας τα αληθινά του συναισθήματα. Κι αν η καρδιά του έχει αντιρρήσεις, θα την κάνει να σωπάσει, βάζοντας τη φωνή της λογικής να εξηγήσει: Ότι αφού το άτομο είναι έτσι, κι έτσι, κι έτσι, συνεπάγεται πως είναι εκείνος που θέλουμε και που αγαπούμε. Η λογική του Παρθένου, τόσο αποτελεσματική σε άλλα ζητήματα, μπορεί εδώ να τον παγιδέψει.

 

Sponsored Links

ΖΥΓΟΣ

Για τον Ζυγό η συμπεριφορά είναι ένας παράγοντας που μετράει πολύ για το πώς αξιολογεί τις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Αυτό περιλαμβάνει και την ερωτική του σχέση. Αν ο άλλος είναι ευγενικός, μειλίχιος, περιποιητικός, τρυφερός, αν φροντίζει να του εμφανίζεται περιποιημένος και να του δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, αυτά δηλαδή που ο Ζυγός εκτιμά ιδιαίτερα, έχει δεθεί απόλυτα με το εν λόγω πρόσωπο. Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τους λόγους για τους οποίους ερωτευόμαστε. Οι εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου ωστόσο κινδυνεύουν να μην αξιολογούν σωστά τον σύντροφό τους, επειδή έχει ή δεν έχει το επιθυμητό «περιτύλιγμα». Είναι ικανοί έτσι να κολλήσουν σε μια κατάσταση άνευ ουσίας.

 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο Σκορπιός φημίζεται για την κτητικότητά του και πίσω από κάθε τέτοια ελεγκτική στάση δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέρα από τον φόβο της απώλειας. Μπορεί να νιώθει άγχος όταν δεν είναι με το αγαπημένο του πρόσωπο ή να σκέφτεται το χειρότερο από κάθε πλευρά, όταν ο άλλος δεν τηλεφωνεί ενώ το είχαν κανονίσει. Αυτή η μόνιμη ανησυχία και νευρικότητα δεν κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Ούτε αυτόν που την έχει, ούτε αυτόν που την υφίσταται. Και είναι μια ένδειξη έντονης προσκόλλησης στη σχέση. Δεν σημαίνει ότι ο άλλος απλώς του λείπει. Η υγιής επιθυμία να είναι μαζί με το αγαπημένο πρόσωπο, μετατρέπεται τελικά σε πηγή αρνητικών συναισθημάτων.

 

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο Τοξότης θέλει να βλέπει πάντα την καλή πλευρά των πραγμάτων. Και των ανθρώπων, ακόμα περισσότερο. Έτσι, καταλήγει σχεδόν πάντα να τους εξιδανικεύει μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Και μετά να θεωρεί δικό τους φταίξιμο το ότι τον παραπλάνησαν. Παρόλο που πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, καθώς ο έρωτας έχει πάντα μια δόση εξιδανίκευσης, είναι πολύ πιθανό ειδικά αυτό το ζώδιο να έχει μια μεγάλη προϊστορία τέτοιων περιστατικών. Και είναι πραγματικά το δικό του αδύνατο σημείο στο θέμα των σχέσεων, το γεγονός ότι προβάλλει τα υψηλά του ιδανικά αδιακρίτως σε οποιονδήποτε ή οποιανδήποτε έτυχε να τον γοητεύσει, και να κολλάει μαζί του μέχρι να προσγειωθεί απότομα. 

 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Παρόλο που δεν του φαίνεται, ο Αιγόκερως έχει τον τρόπο να δημιουργεί τις δικές του εξαρτήσεις. Εξαρτήσεις βασισμένες στην καλά καμουφλαρισμένη ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης που τον βασανίζει, κυρίως στα ερωτικά ζητήματα. Αν λοιπόν του προκύψει ένας σύντροφος που να αναιρεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, ο Αιγόκερως εθίζεται στην παρουσία του, σαν να πρόκειται για ναρκωτικό. Και χωρίς αυτόν έχει όλα τα συμπτώματα εξάρτησης, νιώθοντας μόνος και άδειος, όταν ο άλλος δεν είναι πλάι του να του δίνει την προσοχή και την επιδοκιμασία. Προσοχή και επιδοκιμασία, που ο ίδιος ο Αιγόκερως δεν δίνει στον εαυτό του, αναζητώντας τις από εξωτερικές πηγές.

 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Υδροχόος έχει το σύνδρομο του Καλού Σαμαρείτη προς όσους συναντά στον δρόμο του. Ακόμα και με εκείνους που ερωτεύεται, για να μην πούμε κυρίως με εκείνους. Θέλει να τους κάνει να δουν το φως το αληθινό, να αναμορφώσουν τη ζωή τους, να λύσουν τα προβλήματά τους. Και ενώ θα πίστευε κανείς ότι το πρόσωπο που δέχεται τις καλές προθέσεις του Υδροχόου θα αποκτούσε προσκόλληση, δεν αποκλείεται να συμβεί και το αντίθετο. Ο ανθρωπιστής του ζωδιακού τρέφεται από την αίσθηση ότι κάνει καλό σε κάποιον και καταλήγει να δένεται μαζί του περισσότερο γι’ αυτό. Γεμίζει όχι από την αγάπη του, αλλά από την ικανοποίηση ότι κάνει… ανθρωπιστικό έργο.

 

ΙΧΘΕΙΣ

Ο Ιχθύς είναι από τα ζώδια που έχουν την εξάρτηση στο τσεπάκι τους. Και ποιο καλύτερο πεδίο για να την εξασκήσουν από το ερωτικό; Κι αν είναι να προσκολληθούν σε μια σχέση, θα το κάνουν χωρίς ημίμετρα. Το «αν σε χάσω θα χαθώ», είναι το μότο του Ιχθύ. Το τραβά σε βαθμό υπερβολής, απολαμβάνοντας τη δραματική προοπτική. Συχνά παραπλανεί και τον ίδιο τον εαυτό του, θέλοντας να βιώσει στο έπακρο αυτό τον συγκλονιστικό έρωτα. Γι’ αυτό και είναι ικανός να επιλέγει επί τούτου πρόσωπα που να του δημιουργούν αυτή την αίσθηση της ανασφάλειας, ότι σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι. Έτσι, για να μπορεί να το ευχαριστηθεί καλύτερα.

Myastro
Ημερομηνία Τροποποίησης: 12-03-2024 04:38:43